Klub zastupnika HDZ BiH – HNS-a je tijekom održavanja 30. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, danas, 20. lipnja 2018. u 12,08 sati, dobio poziv za održavanje 31. izvanredne sjednice na dan 20. lipnja 2018. u 15,00 sati, na kojoj bi se kao jedina točka dnevnog reda  razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH.

Unatoč medijskim informacijama da je sjednica ranije najavljena od strane koalicijskih partnera, Klub zastupnika HDZ BiH – HNS-a potvrđuje do o njoj ranije nije bio službeno upoznat.

Radi se o Prijedlogu Zakona koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom F BiH.

Ovim Prijedlogom bošnjačke stranke predlažu rješenje koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i na taj način grubo ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, dovodeći u pitanje  njegov autoritet, a samim time i ustavni poredak BiH.

Uz navedeno, 31. izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazvana je suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi Zastupničkog doma. Cilj bošnjačkih političkih stranaka je potpuno političko desubjektiviziranje hrvatskog naroda, što smatramo neprihvatljivim te odbijamo sudjelovanje u radu Zastupničkog doma do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, kaže se u priopćenju koje potpisuje predsjednik kluba HDZ-a BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH, gosp. Jozo Bagarić.