Jozo Bagarić je dugogodišnji političar i član HDZ-a BiH, obnašao je više dužnosti od lokalne do županijske i federalne razine. Trenutno je prof. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Također, jedan je od od trojice kandidata za dužnost načelnika tomislavgradske općine.

Gospodine Bagariću, jeste li ikada ranije razmišljali o sudjelovanju u izboru za načelnika tomislavgradske općine i što vas je motiviralo da to sada učinite?

– Današnja kandidatura je splet okolnosti koje su se dogodile jer Općinska organizacija HDZ BiH Tomislavgrad nije predala listu s imenom kandidata za načelnika i listu za Općinsko vijeće, što je moglo rezultirati nepojavljivanjem HDZ-a BiH Tomislavgrad na predstojećim lokalnim izborima, 15. studenoga 2020.godine. Općinska organizacija je raspuštena i Predsjedništvo HDZ-a BiH imenovalo je povjerenstvo. Već tada je određeno da ja budem kandidat za načelnika. Ja sam to prihvatio i sada sam tu gdje jesam. Jedan od motiva je da nisam mogao dopustiti da HDZ BiH Tomislavgrad ne sudjeluje na predstojećim lokalnim izborima, a drugi motiv je što smatram kako Tomislavgrad ima budućnost i da sve svoje znanje, iskustvo i stranačku vertikalu od općine, županije, federacije, države i Republike Hrvatske povežem za opći interes općine Tomislavgrad.

Što bi naša javnost prije svega trebala znati o Jozi Bagariću?

– Mislim kako me duvanjska javnost dosta dobro poznaje, ali evo ukratko: rođen 1961. godine u Bukovici, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, oženjen, otac petero djece. U proteklih 30-tak godina radnoga iskustva radio sam u Planinskom dobru kao veterinar, potom direktor, pomoćnik ministra u federalnom ministarstvu. U projektu Hrvatska samouprava 2001. dao sam ostavku i ostao bez posla godinu dana. Od 2002. godine radio sam kao „dugoročni ekspert“ u projektu EU-a  Obilježavanje i kontrola kretanja životinja u BiH. Od 2003. obnašao sam dužnost direktora Ureda za veterinarstvo BiH do 2008. godine. Od 2009. godine sam bio savjetnik županijskog ministra i vodio projekt utemeljenja Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije.
Od 2010. do 2014. bio sam zastupnik u Parlamentu FiH, a u mandatu od 2014. do 2018. i predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH u Hrvatskom narodnom saboru. Sada sam savjetnik Predsjednika Federacije BiH u uredu u Mostaru. Od 2006. godine sam vanjski suradnik na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Mostaru. No, iznad svega, najviše sam ponosan što sam bio branitelj HVO-a i aktivni sudionik Domovinskog rata.

Možete li nam ukratko predstaviti glavne značajke Vašeg programa za načelnika tomislavgradske općine?

– Naš program za naredni mandatni period od 2020. do 2024. godine je da se svi projekti koji su u tijeku moraju završiti i privesti svrsi. Ostali projekti su infrastrukturne naravi i odnose se na poboljšanje uvjeta življenja i razvitak općine. Projekti su ravnomjerno raspoređeni po cijelom prostoru općine Tomislavgrad. Kao cjelina značajni su za poboljšanje gospodarskih uvjeta, imaju logičku povezanost i cilj im je otvaranje novih radnih mjesta. Znači, težište je na jačanju gospodarstva u općini Tomislavgrad.

Malo ćemo “pogledati” u budućnost – kakvim vidite Tomislavgrad i našu općinu za četiri godine?

– Naša općina zaostaje u razvoju i nalazi se pri dnu po razvijenosti, a najveći problem predstavlja iseljavanje. Ove činjenice su osnova u traženju odgovora i rješenja za ova dva problema. Smatram kako općina Tomislavgrad ima velike prirodne potencijale koje treba iskoristiti i na taj način stvorit preduvjete koji će zaustaviti odlazak i iseljavanje.

Smatrate li da ste u prednosti u odnosu na druga dva kandidata i zbog čega?

– Za ove izbore konkurencija za načelnika je jaka. Ipak, moje prednosti su znanje, iskustvo i stranačka vertikala od županije, federacije, države, Republike Hrvatske i Europske Unije.

Zašto bi Duvnjaci prvenstveno Vama mogli dati povjerenje na predstojećim lokalnim izborima?

– Duvnjaci su, općenito gledano, pametan narod, i jako cijene svoj glas. Znaju da nisam drzak, arogantan, bahat, niti ulizica i da živim skroman obiteljski život običnog malog čovjeka. Lista HDZ-a BiH Tomislavgrad za Općinsko vijeće, spoj je mladosti i iskustva. Prevladavaju mlade, stručne i visoko obrazovane osobe koje predstavljaju Novu snagu za novo sutra.

Na koji način će te voditi predizbornu kampanju i animirati glasače da iziđu na izbore?

– Uvažavajući trenutnu epidemiološku situaciju, naša kampanja je kombiniranog tipa. Od online kampanje preko javnih nastupa, reklamiranja, do tribina. U svakom slučaju vodimo pozitivnu, uljuđenu i korektnu kampanju. Cilj nam je doći do svakog Duvnjaka, predstaviti mu časne, poštene, mlade i perspektivne osobe i program koji će ih motivirati da svoje povjerenje daju HDZ-u BiH Tomislavgrad i njegovim kandidatima.

Vjerujete li u korektnu predizbornu kampanju i poštene izbore?

– Već do sada kampanja nije korektna. Mnoštvo je prljavštine, laži, klevete i mržnje u javnome prostoru. Stranačke prostorije HDZ-a BiH u Tomislavgradu su obijene. Reakcije, pogotovo u preventivnom pogledu, koliko ja znam od strane mjerodavnih službi nema. Glede izbora nadam se da će proteći u velikoj mjeri pošteno. Dopisni glasovi će jako utjecati na ishod, a oni su dijelom pripremljeni nezakonito, krivotvorenjem potpisa i sl. HDZ-u BiH Tomislavgrad je u interesu da izbori budu zakoniti i pošteni, i u tom pogledu što smo mogli mi smo učinili.

Poštovani čitatelji napominjemo da smo slična pitanja uputili svoj trojici kandidata za načelnika naše općine. Svi su se odazvali i ovom prigodom im u ime uredništva našega portala na tomu zahvaljujemo!

Z.S.Tomislavcity