Uz blagoslov polja danas je na tomislavgradskome groblju Karaula služena sveta misa koju je predslavio fra Ante Pranjić. Vrlo ugodno vrijeme omogućilo je da u ovomu slavlju i najvećoj kršćanskoj molitvi sudjeluje i veliki broj vjernika, kako naših župljana tako i onih izvan nje, ali i pridošlih iz susjedne Hrvatske.

Molili su za svoje pokojne, blagoslov svojih polja i rada.

U prigodnoj homiliji, fra Ante Pranjić je uvodno kazao da smo mogli primijetiti kako Isus u Evanđelju spominje apostolima da On polazi, a to znači da će biti Uzašašće u Božansku slavu. Ali, Isus obećaje i poslati snagu odozgo– to je Duh Sveti.

Još desetak dana je do blagdana Duha Svetoga, a u četvrtak je Uzašašće. Tako da ova tri blagdana, Uskrsnuće, Uzašašće i Duh Sveti čine jednu cjelinu, donose nam i darove Božje milosti, napomenuo je fra Ante. 

Na kocu homilije je kazao:

Što bi drugo nego uputili onaj vapaj Usrkslom Isusu koji ide kroz Galileju i ukazuje se apostolima. Sine Božji, prohodaj i našom Galilejom, ovim duvanjskim krajem. Propovijedaj i s ove naše Karaule. Naša blažanstva postaju prokletstva; naša ljubav mržnja; imamo svoje istine pa smo izgubili tvoju jedinu istinu. O miru šapućemo, o ratu se urliče;  pravdi smo začepili usta papirom i olovom; nepravdi se prave oltari i hramovi. Griješnici nemaju suza; janjci se razvijaju u vukove; gubavci skupo prodaju svoju gubu; sol zemlje postaje bljutava, a svijetlsot se skriva po kutovima. Neka nas Tvoj sveti duh Gospodine vodi i Tvoja milost Bože ispuni. Tada ćemo sigurno stići i u vječni život s uskrslim Kristom i Njegov će blagoslov biti i na našim pokojnima i na našim živima. Amen.

Z.S./Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.