05.08.2019., Knin - Svecani program na tvrdjavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i podizanje zastave Republike Hrvatske na kninskoj tvrdjavi, citanje imena poginulih i nestalih pripadnika u Oluji, minuta sutnje za pale i pocasni plotuni iz topnickih oruzja (u spomen na 24. obljetnicu VRO-a Oluja). Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Podizanjem zastave na Kninskoj tvrđavi u nedjelju je nastavljeno središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice oslobodilačke Vojno redarstvene operacije (VRO) “Oluja.”

Svečanom programu na Kninskoj tvrđavi  nazočio je hrvatski državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Uz zvonjavu crkvenih zvona podignuta je zastava Republike Hrvatske, javlja HRT.

Na Kninskoj tvrđavi pročitana je i povjesnica VRO Oluja te imena 238 poginulih pripadnika Hrvatskih snaga i dvoje nestalih u oslobodilačkoj VRO Oluja, Nastupila je i Klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sv. Juraj.”

U zračnom programu iznad Kninske tvrđave sudjelovala su borbeni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje” je iznad Kninske tvrđave izvela je svoj program . Tijekom svečanosti na Kninskoj tvrđavi ispaljena su i 24 počasna plotuna u spomen na 24 obljetnicu VRO Oluja.

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta gdje će biti služena svet misa za Domovinu. Misu će predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Polaganje vijenaca

Središnje obilježavanje Dana pobjede počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” u Kninu.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

– Svima priznajemo pravo na žalovanje za mrtvima i istinu o nestalima, žalimo za svim žrtvama, ali i slavimo pobjedu jer imamo što slaviti. Unatoč svježim ranama, kao narod i država pokazali smo snagu i veličinu pobjednika, otvorili svoja vrata i ponudili suradnju Srbiji. Zauzvrat smo tražili samo istinu – dobili smo laž. Jesmo li se ponizili? Nismo. Ponizili su se oni koji su lagali, oni koji su rekli da Glina nikada neće biti Hrvatska, rekla je među ostalim Ljiljana Alvir.

– Danas želim poručiti da nikada nećemo posustati u našim naporima radi ostvarivanja pravde za sve žrtve Domovinskog rata jer samo pravda utemeljena na istini može žrtvama dati spokoj koji zaslužuju i zacijeliti rane njihovih obitelji. Zato neumorno radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih i na tome ćemo raditi do posljednjeg slučaja, rekao je Plenković.

Potom i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

– Danas s osjećajem zajedništva, ponosa, i sreće slavimo povijesni uspjeh hrvatskog naroda, u zajedničkom činu oslobađanja hrvatskih teritorija okupiranih od srpskog agresora i Domovinski rat u cjelini, poručio je Jandroković.

Okupljenima se obratila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

– Ova proslava nije zbog nas političara, nego smo tu kako bismo pokazali poniznost, zahvalnost i skupili dovoljno hrabrosti da se suočimo sa sobom i zapitali se je li svatko od nas napravio sve da bi Hrvatska danas bila uspješnija, prosperitetnija, slobodnija za svakog Hrvata i Hrvaticu, svakog građanina naše domovine.

Bernardić: za budućnost je potreban netko sa stavom

Čestitajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, predsjednik SDP-a Davor Bernardić  je rekao da je Oluja simbol pobjede, ali i slobode koja je izborena da bi ljudi mogli stvarati, graditi i raditi u Hrvatskoj, te živjeti dostojanstveno od svog rada, a ne da moraju iseljavati u Irsku ili Njemačku.

– Zato danas odajemo dužno poštovanje svim hrvatskim braniteljima, a pogotovo onima koji su dali svoj život za domovinu. Odajemo i dužno poštovanje svim civilnim žrtvama rata. Ne ponovilo se – poručio je Bernardić u Kninu, gdje prisustvuje svečanosti obilježavanja vojno-redarstvene operacije Oluja.

Napomenuo je da Hrvatska mora imati jaku vladu i jakog predsjednika države koji će znati riješiti sva otvorena pitanja sa susjedima.

– Za to treba imati stav, jaku vladu i predsjednika koji su sposobni sprovesti reforme, koji su spremni uvesti red u državu, a ne da se događaju pojedinačni incidenti poput uzvikivanja ustaškog pozdrava i sjećanja na zaboravljene režime prošlosti – zaključio je Bernardić.

HRT