Srbija je vodeća zemlja u regiji kada su u pitanju rezerve zlata i trenutno ima 32 tone tog plemenitog metala. Nakon Srbije u regiji najviše zlata ima Sjeverna Makedonija gotovo sedam tona, Slovenija tri, BiH gotovo kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska navodno nema ništa, jer je svo zlato prodala, prenosi Tanjug. Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata. Kako navodi TV Prva, cijena zlata je u posljednjih godinu dana skočila čak 30 posto i doseže gotovo 2.000 dolara za uncu.

Devizne rezerve Srbije iznose 13 milijardi eura, a zlato u tome sudjeluje sa 1,6 milijardi. To je točno 2.500 poluga od kojih je svaka teška dva i pol kilogram, navodi TV Prva. “To vam daje sigurnost. Zlato je, u uvjetima kada se situacija s tečajevima naglo mijenja i imate negativne posljedice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za što građani i investitori vjeruju da je sigurno”, kaže ministar financija Srbije Siniša Mali.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je za Prvu kako je Srbija svjesno kupovala zlato jer, kako je pojasnila, kupovina zlata značila je da ga vi smjestite u svoj trezor i da imate nešto sigurno, čemu raste cijena. Amerikanci imaju najvise zlata, 8.407 tona i Nijemci s nešto vise od 3.400 tona, pa Talijani, Francuzi, Rusi i Kinezi.

abcportal.info