smacap_Bright

Sezona je kopriva u duvanjskom kraju. Biljka je to za koju je struka, biljna medicina, odavno izrekla svoj sud. O njezinim ljekovitim svojstvima možemo puno pročitati. Preporuča se za proljetno čišćenje organizma s nizom učinkovitih djelovanja.

Naš narod je od davnina cijenio i koristio. Tko se od nas ne sjeća čorbe od kopriva, često se kuhala na Veliki četvrtak. Vještije i radišnije domaćice bi od kopriva pravile pitu, miješale ju uz puru s kiselim mlijekom. Dok je bilo dosta onih koji su s prijezirom i podsmijehom gledali na ta domaća jela. Bilo je popularnije kupiti nekakvo zelje neprirodnog oblika i umjetnog izgleda, samo nek’ je „kupovno“.

Kopriva je nekad služila i kao učinkovito odgojno „pomagalo“. Malo je zrelijih generacija koje nisu na vlastitoj koži osjetili žarenje ove korisne biljke kao posljedicu kakvih dječjih nestašluka. Tada bi joj se pripisalo još jedno neobično svojstvo „sveta koprva“.

Dobro je da se svijet sve više okreće prirodi, a mi  Duvnjaci, možemo biti zahvalni Bogu što živimo u još uvijek čistoj i netaknutoj. Vjerojatno nismo ni svjesni toga blaga. Urbani i veliki gradovi zakinuti su za ono čega mi imamo u izobilju. To je svakim danom izraženije. Mnogi će priznati kako hrana više nema okusa, kako sa strahom kupuju namirnice i s velikim oprezom čitaju deklaracije. To je sveprisutna pojava.

Ponukani takvim pojavnostima, ugostitelji puno polažu na prirodno i netretirano. Pametni i poduzetni tako plasiraju voće i povrće te raznolike proizvode pod oznakom „bio“. Svjesni toga mogli bismo i mi brendirati našu koprivu  po uzoru na istarske tartufe, dalmatinske šparoge, poljički soparnik i druga autohtona jela. Zašto ne?

Vjerojatno bi se mogli upriličiti „Dani koprive“, a vrijednih i poduzetnih žena nam ne manjka. Mogle bi uslijediti i narudžbe kakvog likerčića od koprive i vrećica domaćeg čaja. Dobar okus ljekovite biljke u uštipcima, piti, puri, mogao bi biti zanimljiv i u kulinarskoj ponudi našega kraja.

Dakako, poslije ovih redaka, uslijedit će komentari. Neka ih. Bezazlena rasprava i pozitivna razmišljanja dobar su start za neku prazničnu šetnju i divljenje „Božjoj ljekarni“ gdje kraljuje zelena kraljica – kopriva.

Vjerojatno će biti i onih naših uobičajenih komentara: „Neš ti koprive?!“ Možda će netko ovu ljekovitu biljku i glasno razmišljanje obojati pejorativom. Nema zamjerke, svatko reagira na svoj način. Preporuka svima je šalica čaja od koprive i osmijeh na lice.

Iva Bagarić/Tomislavcity