Koronavirus glavna je, a često i jedina tema razgovora ovih dana.

Nažalost, uz točne i provjerene informacije, pojavljuje se i puno mitova i dezinformacija koje izazivaju dodatnu brigu zbog čega je ključno biti na oprezu i informacije i savjete tražiti na provjerenim mjestima te slušati savjete stručnjaka.

Skupina koja na trenutnu situaciju sigurno gleda s povećanim oprezom su trudnice i njihovi bližnji. Na jednoj od konferencija za medije ove skupine su se dotaknuli i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” te ministar zdravstva Vili Beroš.

Markotić je objasnila kako za sada nema značajnih podataka da su kod trudnica bili teži oblici bolesti, ali je dodala da je to stanje koje može uzrokovati razne komplikacije.

One se obavezno trebaju javiti svom liječniku, a mogu se obaviti i konzultacije s nama pa će se procijeniti hoće li biti hospitalizirane. Za početak vjerojatno da, poručila je Markotić.

Trudnice su, vjerojatno zbog prirode koja na neki način posebno brine o majkama, protektirane i navodno do sada znanstveni podaci ne ukazuju na njihovo znatno oblijevanje.

Vjerojatno nešto postoji u imunološkom sustavu što štiti trudnice, općenito u infektološkom smislu pa tako i u ovom konkretnom slučaju, poručio je ministar zdravstva.

A na neka od pitanja koja ovih dana sigurno muče trudnice na svojim je stranicama su odgovorili UNICEF i stranica medicinskog fakulteteta sveučilista Harvard . Donosimo ih u nastavku uz napomenu da se radi samo o informacijama koje je dobro znati, a ono što morate napraviti u slučaju sumnje na zarazu je – javiti se liječniku.

Utječe li COVID-19 na djecu i trudnice?

Radi se o novom virusu i još ne znamo dovoljno o tome kako utječe na djecu i trudnice. Znamo da je moguće da se ljudi bilo koje dobi zaraze virusom, ali do sada je relativno malo prijavljenih slučajeva COVID-19 među djecom, objavio je UNICEF.

Može li trudnica prenijeti koronavirus na nerođeno dijete?

U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili prenosi li se virus s majke na dijete tijekom trudnoće ili koji je potnecijalni utjecaj virusa na dijete. To se trenutno istražuje.

Kako je objavljeno na stranici health.harvard.edu, na devet trudnica koje su bile zaražene koronavirusom i imale simptome provedeno je istraživanje koje je pokazalo da se virusom nije zarazila nijedna beba. Virus nije bio prisutan u amnionskoj tekućini kao ni bebama u grlu niti u majčinom mlijeku zbog čega se čini da je rizik od prenošenja infekcije na plod vrlo nizak.

Povećava li zaraza koronavirusom rizik od pobačaja?

Čini se da ne postoji povećani rizik od pobačaja ili drugih komplikacija poput fetalnih malformacija trudnica koje su zaražene.

Na temelju podataka o drugim koronavirusima poput SARS-a i MERS-a, američko društvo opstetričara i ginekologa objavilo je kako trudnice koje dobiju COVID-19 mogu imati veći rizik od nekih komplikacija kao što je prijevremeni porod, ali napominju kako su podaci izuzetno ograničeni i da infekcija možda nije izravan uzrok prijevremenog rođenja.

Smiju li zaražene žene dojiti djecu?

Ovo je pitanje o kojem ćete obavezno razogvarati sa svojim liječnikom, ali trenutno nema dokaza o virusu u majčinom mlijeku.

S obzirom na to da se virus širi kapljičnim putem majke svakako trebaju biti na oprezu, prati ruke te nositi maske za lice kako bi umanjile izloženost dojenčadi.

Kako se trudnice mogu zaštiti od virusa?

Ono što trudnice trebaju činiti je pridržavati se odgovarajućih mjera opreza kako bi se zaštitile izloženosti virusu. Trebaju raditi iste stvari kao i ostatak javnosti kako bi se izbjegla zaraza. To znači:

– učestalo i temeljito prati ruke u trajanju od 20 sekundi
– prilikom kašljanja prekriti nos i usta maramicom ili savijenim laktom. Papirnatu maramicu odmah nakon upotrebe bacite u kantu za otpatke koja ima poklopac.
– Izbjegavati kontakt s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe.
– Kod razgovora održavati razmak od najmanje jednog metra.
– Izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju rukama, kao i rukovanje, grljenje i poljupce.
– Izbjegavati velika druženja i okupljanja.

Ako se pojave simptomi poput vrućice, kašlja ili otežanog disanja odmah se moraju javiti liječniku.

zadovoljna.hr