Na Kupresu se danas obilježava 25. obljetnica oslobođenja Kupresa i Dan Udruge specijalne policije (USP) Domovinskoga rata HR HB.

Obilježavanje je počelo jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala iz Drugoga svjetskog rata. Izaslanstva su potom obišla spomen obilježja Suho polje, Kupreško polje i spomenik vukovarskim braniteljima.

U 10 sati u crkvi Svete Obitelji služena je sveta misa zadušnica za poginule i umrle branitelje, a liturgijsko slavlje svojim pjevanjem uveličala je Klapa HRM “Sveti Juraj”.

Sve nazočne, osobito branitelje, njihove obitelji, kćeri i sinove hrvatskih branitelja, koji svake godine hodočaste na Kuprešku visoravan, pozdravio je kupreški župnik don Tomislav Mlakić zahvalivši Bogu na daru slobode, a braniteljima za svaku pa i najmanju žrtvu.

Koncelebrirano misno slavlje, koje ste mogli pratiti u izravnome prijenosu HRT-a, predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni ordinariji u BiH.

U vrlo lijepoj i nadahnutoj homiliji mons. Vušić je, govoreći u duhu današnjega evanđelja, kazao da se u svakome od na krije neka vrsta Zakeja, ali da do njegovoga obraćenja ne bi došlo da nije bilo spremnosti za promjenom nabolje. To je i opomena i pouka za sve nas, rekao je mons. Vukšić naglasivši da je spasenje svakoga grešnika Isusovo poslanje.

Odgovornost za slobodu mjesto je ostvarenja naše sreće na zemlji i jedini put ka vječnoj radosti

Zahvaljujemo najviše braniteljima i molimo da bude milostiv prema svima koji su poginuli ili nas na drugi način prerano napustili. Neka ih nagradi vječnim životom. Hvala Ti Gospodine Bože za mir koji uzimamo i neka traje zauvijek.

– To poručuju i oni koji su ostali bez djece, muževa, očeva, oni koji su ostali bez dijelova vlastitoga tijela. Oni koji su vidjeli strahovita razaranja, oni znaju koliko znače mir sloboda i molitva: nikada više rat. To je žarka molitva i svih nas. Danas Kupres vapi i poručuje: Nikada više rat! Mir i sloboda naš su oprost, a molitva naša osveta. To što smo Kristovi imenom želimo pokazati djelom, kazao je između ostaloga mons. Vukšić.

Na koncu homilije otac biskup pozvao je na odgovornost i ispit savjesti te poručio da su poštenje, rad i rađanje drugo ime za današnji Kupres i ostale krajeve.

– Najbolje oružje za izgradnju slobode koju su nam branitelji ostavili danas su: brojna radna mjesta, nova poduzeća, prestanak rada na crno i gaženja radnika, poštene plaće, prestanak korupcije, etika i moral u prosvjeti u zdravstvu, briga za opće dobro, politika u službi čovjeka, zaštita majki, pune kolijevke, sretna obitelj… dodao je mons. Vukšić.

Iza svete mise predviđen je svečani mimohod gradskim ulicama te svečana akademija u Hrvatskom domu kulture s početkom.

Braniteljsko druženja nastavit će se nakon svečane akademije na platou Hrvatskog doma kulture Kupres.

Podsjećamo, nakon više od dvije godine okupacije, 3. studenog 1994. godine u operaciji Cincar oslobođen je Kupres i veći dio Kupreškog polja. Operacija je trajala tri dana od 1. studenog do 3. studenog. U akciji je oslobođen prostor površine 400 kilometara četvornih.

Vojska bosanskih Srba odbačena je dalje od planine Cincar i otvorena je cesta Šujica-Kupres prema Bugojnu. Tijekom akcije poginula su tri vojnika HVO-a a više ih je ranjeno.

Udruga specijalne policije HR HB odlučila je 3. studenog proglasiti za svoj dan u sjećanje na herojski podvig i ulazak pripadnika Specijalne policije HR HB u Kupres. Tijekom akcije poginula su dva pripadnika specijalne policije.

 

Tomislavcity                      

Foto: Ćikeša Čolina/Ivanka i Marko Mršo/Screenshot/Tomislavcity

Video: HRT