U duvanjskome je kraju ovih dana otpočela berba grožđa.

Živo je tako danas bilo u lečićkome vinogradu kod obitelji Kovčo gdje se u prijepodnevnim satima prionulo poslu. U trganju bijeloga grožđa sorte Chardonnay, uz vlasnike vinograda – Marka i Ljubu Kovčo, sudjelovali su i ostali članovi obitelji, od najmlađih do najstarijih. Naravno, priskočili su i prijatelji i susjedi, a da bi posao imao posebnu čar, jedna od mladih beračica za ovu prigodu odjenula je i narodnu nošnju.

Vlasnici su zadovoljni urodom i dobivenim sladorom, unatoč ne baš najpovoljnijim vremenskim prilikama. Ubrali su oko 250 kilograma što je oko 70 posto očekivanoga uroda.

Nakon berbe okupili su se za zajedničkim stolom, okrijepili hranom, ali i nazdravili likerima od kupina i višnje proizvedenim na susjednome OPG-u u vlasništvu Nikole i Božane Baćak.

Napominjemo da su ovaj vinograd u Letki 2017. godine podignuli duvanjski povratnici iz Austrije, Marko i Ljuba, koji su se u rodni zavičaj vratili prije pet godina. U želji da umirovljeničke dane što bolje iskoriste, ali i da im ne bude dosadno, zasadili su 200 trsova loze.

Želimo im rodnu i iduću godinu, a zlatne kapljice ispijene u zdravlju i u krugu rodbine i prijatelja za koje su i namijenili svoje vino.

Zora Stanić/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.