Liječnička komora Federacije Bosne i Hercegovine traži od Federalnog Ministarstva zdravlja i Federalnog ministra zdravstva značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Federaciji BiH, ali i proširenje kriterija za testiranje slučajeva sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju, priopćeno je.

Kako navode, trenutni broj testiranih je nedovoljan.

“Broj testiranih od nešto više od 460 je apsolutno nedovoljan. Isto tako je neprihvatljiva priča Federalnog Ministra Mandića i njegovog pomoćnika Čerkeza o „racionalnom“ postupanju sa testiranjem. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama WHO. Praksa drugih zemalja Europske unije upravo je takva, da se testira puno šire i puno više, i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku. Bosna i Hercegovina je trenutno na samom začelju Europske unije po broju testiranih građana na milijun stanovnika”, navode iz Liječničke komore FBiH.

Zato Federalna liječnička komora predlaže :

1. Izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišene tjelesne temperature i/ili kratkoća daha).

2. Obavezno testiranje za sve zdravstvene radnike koji dolaze na bilo koji način sa pacijentima, kako oni ne bi bili izvor infekcije za pacijente s kojima dolaze u kontakt. (U Italiji su 24 ljekara umrla tijekom ove pandemije, a u Španjolskoj je 12% zdravstvenih radnika zaraženo COVID-om 19. Takve činjenice ruše zdravstveni sustav, jer oni koji treba da se bore protiv, postaju generatori infekcije), prenosi N1.

Testiranje je ključno u postavljanju odgovarajućeg odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji, te poduzimanje mjera kako bi se što više suzbilo širenje bolesti, pogotovo u vrijeme prisutne lokalne transmisije. To je i preporuka WHO”, naveli su danas iz Liječničke komore FBiH.

“Federalna liječnička komora još jednom apelira na zdravstvene ustanove u cijeloj Federaciji koje predstavljaju prvu liniju odbrane od COVID-a – 19 da se ljekarima i drugim medicinskim radnicima koji se nalaze na punktovima na kojima se trijažiraju potencijalni pacijenti, osigura dovoljan broj adekvatne, jednokratne zaštitne opreme.

Bitku protiv ove pandemije vode liječnici i drugi zdravstveni radnici. Zaštitna oprema je njihovo oružje. U protivnom nam se može dogoditi talijanski ili španjolski scenarij”, zaključuju iz Ljekarske komore FBiH.