Sindikat MUP-a HBŽ-a ne prihvaća odluku  Vade da se, jednako kao i drugim korisnicima županijskog proračuna, bruto osnovica plaća policijskim službenicima od početka iduće godine poveća za pet posto, već samo da se u njihovom slučaju dosljedno primijeni Odluka o kvartalnom obračunu plaća, prenosi BHRT.

“Sad trenutna osnovica koju je vlada HBŽ ponudila za 2020. godinu neto iznosi 399, 68. Po ovoj odluci, osnovica u netu bi trebala biti 418 maraka. Tu se vidi kolika je razlika u osnovici”, ističe Dražen Mišić, predsjednik Sindikata MUP-a HBŽ-a.

Resorni županijski ministar ističe kako u ovom slučaju sindikalisti ne odstupaju od svojih maksimalističkih zahtjeva. Pri tome pojašnjava i ponudu vlade.

“Treba imati u vidu da je u posljednja 24 mjeseca porasla plaća za 14,75 posto, a s ponudama vlade ta plaća bi rasla još u slijedećoj godini u dva navrata, od 1.1, od pet posto i od 1.7. za još tri posto”, rekao je Darinko Mihaljević, resorni županijski ministar.

Nezadovoljni ovom ponudom, policijski službenici već danas u podne su namjeravali stupiti u štrajk.

No, na taj korak se nisu odlučili jer resorni županijski ministar nije htio staviti svoj potpis na Sporazum o obavljanju policijskih poslova u vrijeme trajanja štrajka, koji, po njegovom mišljenju, nije u skladu sa zakonom i čijom primjenom bi se mogla ugroziti sigurnost građana i njihove imovine na ovim prostorima.

BHRT