smart

Roški lovci su jučer (nedjelja, 29.rujna 2019.) hajkom na štetočine i proslavom dvadesetoga rođendana LU Zavelim Roško Polje otvorili  lovnu sezonu 2019/20.

Na poziv novoizabranoga predsjednika Damira Kelave i domaćih lovaca odazvali su se lovci iz: Tomislavgrada, Livna, Posušja, Vira, Gruda, Ljubuškog, Čapljine, Nove Bile, Imotskog i Prološca Gornjeg. S nama domaćinima okupilo se oko sto dvadeset duša.  Uživali smo u prekrasnome jesenjem danu, iz jutra loveći štetočine i svinju na potezu Mošnjače i Zavelima, a u popodnevnim satima, u slavljeničkom tonu,  uz hranu, piće i pjesmu u Rogovima. Rezultat zajedničkoga lova je sedam odstrijeljenih lisica i vepar od nekih stotinjak kg kojeg na lokalitetu Bobića gaj ustrijeli lovac Ante Šarić – Kusi. Sve čestitke kako Anti tako i onima koji ustrijeliše lisice.

smart

Po dolasku u Rogove, kao i obično, nakon zajedničkoga fotografiranja i zajedničke molitve, predvođene našim župnikom fra Đokom, započelo se s ručkom. Po dobrom starom običaju Štefan i Peša skuhali su odličan gulaš, dok se za pečenje odojaka pobrinuo Stipan Orlović – Begov, a na kraju se našao i obilati roštilj na kojemu dvojica vrijednih Gruđana ispekoše tridesetak kg mesa. Pohvale svima, a ništa manje i  na svirci i pjesmi profesa Ivana Radoša – Mićukića koji je ovaj put imao pravu pratnju grlatih momaka – lovaca iz  posuških Galića. Pjesma i svirka čista desetka! Svaka čast momcima! Domaći gangaši – rodijak Burik, Jure i Dane nisu štedjeli grla pa su nizali gangu jednu za drugom, a u nekoliko navrata im se priključio i rodijak Dragiša koji zna zapivati – dići k’o štiglić.

smart

Za ovu svečarsku prigodu postavljen je veliki pano na kojem su domaći lovci istaknuli neke od svojih vrijednih trofeja stečenih uglavnom u domaćem lovištu, a isto tako u i nekim drugim lovištima. Ovim je upotpunjen ambijent same lovačke proslave, male ,ali vrijedne Udruge koja je u proteklih dvadeset godina stekla ugled priznat među članicama LS Herceg Bosne.

smart

Sigurni smo  da se po pitanju zaštite divljači i prirode te unaprjeđenje lovstva  može i treba  daleko  više djelovati. Poštivanje lovačke etike i Zakona o lovu zadaća je svakoga lovca. Bilo bi pretjerano reći da je uvijek sve “štimalo” kako treba, ali sve u svemu ova naša Lovačka udruga zavrijedila je epitet koji ju svrstava među bolje članice LS Herceg Bosne.

Dobra kob!

Ante Đikić/Tomislavcity
Više fotografija u galeriji.