Danas se diljem svijeta slavi Majčin dan, a kao datum obilježavanja odabarana je druga nedjelja u svibnju.

Proslava Majčinog dana u svijetu, duboko je ukorijenjena kod mnogih naroda. Prvi zapisi spominju proljetne proslave drevnih Grka u čast božice Ree, majke bogova. Kako se kršćanstvo počelo širiti Europom, tako se i proslava promijenila, i počela se slaviti Majka Crkva – duhovna snaga koja je dala život i štiti od zla. Tijekom vremena ljudi su počeli slaviti majke, jednako kao i crkvu.

Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala “Memorial Mothers Day Meeting”. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama.

U Americi, Majčin dan se od 1872. slavio kao dan posvećen miru. Američki predsjednik Woodrow Wilson je 1914. godine proglasio Majčin dan nacionalnim praznikom.

Mnoge zemlje širom svijeta proslavljaju Majčin dan na različite datume u godini, ali većina europskih zemalja proslavlja ga druge nedjelje u svibnju.