Naziv dokumentarno-reportažnog filma je “Bogatstvo raznolikosti” kojega je osmislila, napisala scenarij i sa snimateljima, uz veliku organizacijsku pomoć oca Zvonke Martića, snimila na terenu Željka Mihaljević. Željka je inače koordinatorica Koalicije protiv mržnje “Uvažavanje” Livno koja na ovaj način obilježava 21. svibnja, Svjetski dan kulturne raznolikosti.

U središtu priče je otac Zvonko Martić, ljubitelj folklora, doktor etnologije, antropolog, čuvar narodnog blaga – čuvar bogatstva raznolikosti BiH.

“Temeljem svog znanstvenog iskustva i istraživačkog rada otac Zvonko govori o tome kako je Bosna i Hercegovina, osim stalnih političkih prijepora, uvijek imala i čvrste niti zajedništva. Primjer za tako nešto je i Mandino Selo u općini Tomislavgrad, kojeg nazivaju i “Duvanjski Jeruzalem”, te smo odlučili da dio filma bude i ta priča,” kazala nam je Željka Mihaljević i dodala kako se projekt realizira uz potporu Misije OESS-a u BiH, te će na  Svjetski dan kulturne raznolikosti biti objavljen na stranici “Supergrađani/supergrađanke”.

U relativno kratkome vremenu (2020.) na području Mandina Sela izgrađena su tri vjerska objekta: katolička kapelica, pravoslavna crkva i džamija, koje se nalaze u trokutu, međusobno udaljene tek nešto više od jednoga kilometra, tako da je karmelićanin i etnolog o. dr. Zvonku Martić iz Karmela sv. Ilije Mandino Selo prozvao “Duvanjski Jeruzalem”. Pozornost mu je privukla i činjenica da su se sva tri vjerska objekta gradila u većoj ili manjoj mjeri i uz pomoć druge dvije vjerske i nacionalne zajednice.

Nakon snimanja priloga kod pravoslavne crkve na Mandinoj gradini, kod džamije u Dilaverima i kod katoličke kapelice, razgovarajući sa Srbima, Bošnjacima i Hrvatima na ovu temu bit će snimljen 45-minutni dokumentarac o tome i o radu i djelovanju o. Zvonke Martića, dok će o. Zvonko provesti istraživanje i napisati znanstveni rad na temu prijeratnoga i sadašnjega (su)života triju vjerskih zajednica na području Mandina Sela – “Duvanjskoga Jeruzalema”.

mandino-selo.com