Novinar hrvatskog dnevnika obišao je zgarište zgrade u Mariji Bistrici te ustvrdio kako je “vatra u noći na utorak progutala gotovo cijeli objekt”.

Ono što je ostalo bili su drvo i plastika.

“Dok smo se pažljivo probijali kroz pepeo i pazili da nam nešto ne padne na glavu, na polici smo primijetili plastični kip Gospe. U istoj prostoriji koja je izgorjela bio je drveni križ. Samo su te dvije stvari ostale u požaru.”

Vijest o neizgorjelom plastičnom kipu potvrđena je i na Facebook profilu Svetišta.

Obavljenim očevidom na mjestu događaja koji su obavili inspektori zaštite od požara i eksplozija i vještaci za požare i eksplozije Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” utvrđeno je kako je do požara došlo uslijed zapaljene plastične kante za otpad od odbačenog neugašenog lampiona, nakon čega se vatra proširila na drveni okvir prozora te na krovišta objekata.

Inače, u opožarenom prostoru nalazili su se: dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana. Izgorjelo je kompletno krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane. Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene, objavljeno je na stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Sličan slučaj odvio se i prije 140 godina. Tada je u požaru, koji je izbio u bazilici, potamnio kip Gospe Bistričke iz crkve, ali je ostao neoštećen.

Foto: Josip Tolić/24 sata/Ika