U duvanjskome kraju danas je niknuo još jedan vinograd. Marijan Tomić na obiteljskome imanju u Tomislavgradu zasadio je međuvrsne križance Solaris i Cabarnet cortis, i to prvi u Bosni i Hercegovini – tvrdi duvanjski vinogradar Marko Baković Kosalj.

Bi to sasvim dovoljna informacija da kontaktiramo vlasnika novoga vinograda, čovjeka koji je cijeli život proveo u ugostiteljstvu, vlasnika Pizzerije „Galija“ gdje ste zasigurno kušali jednu od ukusnijih pizza u našem okruženju – spravljenu u krušnoj peći.

– Želio sam posaditi kruške, jer iza kuće imam nešto voćnjaka, a evo ispade i vinograd, zahvaljujući Kosalju i Akanu. Ove godine sam s njima od odrine (Cabarnet cortis), koja je služila za hladovinu kod moje kuće, napravili perfektno vino i otud je krenula i ova priča. Uživam u svom voćnjaku i to mi poslije obveza u ugostiteljstvu predstavlja pravi odmor. Imam oko dvije tisuće kvadrata zemlje i u prvoj etapi planiram zasaditi oko 500 trsova. Želja mi je baviti se ekološkom proizvodnjom vina, govori Marijan.

Upoznaje nas da se na ove sorte odlučio jer vrlo dobro podnose hladniju klimu.

– Ova sorta je vrlo otporna na glavne bolesti vinove loze, a to je bio jedan od uvjeta ako se želi uzgojiti eko vino, dodaje Marijan.

Prvi duvanjski vinogradar, Marko Baković Kosalj, precizira kako je riječ o novoj sorti koja je uzgojena 1997. godine u njemačkome institutu u Freiburgu.

– Samo jedan čovjek u Hrvatskoj uzgaja tu sortu, u Sloveniji je dosta zastupljena, a u Njemačkoj je preporučen sorta, govori nam Kosalj.

Novom duvanjskom vinogradaru želimo puno uspjeha u radu i dobro zdravlje, a na koncu ovoga teksta nećemo zaboraviti spomenuti one koji su mu u ovom podvigu i današnjoj rađi pomogli. Uz već spomenute Kosalja i Akana, Marijanova zahvala ide: Nuniju, Cveki, Dragi Pikinom, nevjesti Ljubici i sestri Snježani.

Zora Stanić/Tomislavcity