Već dugi niz godina nudi knjižarske usluge, i ne samo to nego nešto što vrijedi puno više, a to je stav dobrodošlice prema kupcima i uvijek iskren osmijeh koji se ne može odglumiti. Prvo je bila dugo prepoznatljivo lice kao radnica u knjižari Sonet, a trenutno je vlasnica knjižare Aniv. Iako njezina knjižarska karijera traje već punih 27 godina, prema ljudima je uvijek ista… Možda je nekima poznato – ona je Marijana Sučić, a komu nije, upoznajte je čitajući ovaj intervju koji nudi dovoljno razloga zašto svratiti baš u Aniv.

Gospođo Marijana, našim sugrađanima/ sugrađankama ste prepoznatljivo, i treba naglasiti – uvijek nasmijano lice koje su mogli sresti još u knjižari Sonet. Možete li naše čitatelje upoznati sa svojom poslovnom putanjom, koja traje već 27 godina?

Moj početak bio je davno. Još kao dvadesetogodišnjakinja počela sam raditi u knjižari Sonet gdje sam se zadržala punih 18 godina. Nakon toga, svoj poslovni put nastavljam u vlastitoj knjižari. Moram navesti kako smatram da se svaka osoba rodi s darom za nešto pa tako iskreno vjerujem kako je moj dar  ljubav prema knjižarskom poslu. Poslovni početak mi zaista nije bio težak, ali naravno, uslijedile su godine rada, usavršavanja i proširivanja znanja.

Kad i kako je nastala knjižara Aniv?

Nakon mog odlaska iz Soneta, uslijedila je pauza od godinu dana tijekom koje su mi bliski prijatelji pa čak i osobe s kojima sam nekada poslovno surađivala govorili kako bih trebala započeti vlastiti posao. Neko vrijeme sam razmišljala o toj ideji i zaista je gledala samo kao ideju, međutim kroz razgovor sa svojom obitelji, koja mi je bila i još uvijek je velika podrška, odlučila sam se na taj korak. Tako je počela priča knjižare Aniv i uspješno traje već 8 godina.

Za početak, možete li nam reći kakve proizvode možemo pronaći na policama knjižare Aniv i kakve sve usluge nudite?

Kada je u pitanju ponuda, na našim policama mogu se pronaći proizvodi nekoliko kategorija, od uredskog materijala, preko školskog, darovnog te dječjeg programa. Također, u ponudi su knjige raznih tematika, kao i usluge fotokopiranja i uvezivanja.

Već pri prvom kontaktu s Vama, lako je uočljiva Vaša posvećenost poslu, srdačnost i ljubaznost pri kontaktu s ljudima i pozitivna energija kojom sigurno osvajate mušterije. Gdje nalazite nadahnuće za takav pristup poslu?

Kao što sam već navela, osjećam izrazitu ljubav prema svom poslu stoga mi nije teško raditi bilo što vezano za njega. Što se tiče pozitivne energije, možda sam bila prva u redu kada je Bog dijelio osmijehe (haha). Mala šala, naravno. Nadahnuće su uvijek moja obitelj te svi kupci koji posjećuju i rado se vraćaju knjižari Aniv.

Doživljavate li svoj posao bliži trgovačkom ili knjižničarskom? Što Vas najviše veseli u njemu?

Moj posao jest trgovački, ali rekla bih, uz obilje knjižarskog duha. Najveću radost zaista pronalazim u zadovoljnim kupcima, a posebno u onim malenima koji knjižaru svakodnevno ispunjavaju svojim iskrenim dječjim smijehom.

Je li česta praksa naručivanje književnih naslova preko Vaše knjižare ili ipak prevladavaju školski udžbenici?

Trenutno su u knjižari u najvećoj ponudi književni naslovi lokalnih autora i zaista su rijetki oni koji dođu s ciljem naručivanja nekog određenog književnog naslova, što je moguće odraditi po potrebi. Situacija sa školskim udžbenicima je pak drugačija, ali ponuda i prodaja istih ograničena je na početak školske godine.

Za kraj, imate li neku poruku za naše čitatelje, odnosno potencijalne kupce?

Iskreno zahvaljujem svim poslovnim partnerima, kupcima, a posebno meni najdražim školarcima na ukazanom povjerenju. Trudit ću se, kao i do sada, opravdati vaše povjerenje.

Također, iskoristit ću priliku te čestitati svim ljudima dobre volje nadolazeće blagdane i poželjeti sretnu i uspješnu Novu 2020. Godinu.

Tomislavcity