U subotu 8.5.2021. točno u 16 sati i 37 minuta na skupu u Tomislavgradu, probrani hrvatski intelektualci usvojili su Deklaraciju koja je vrlo brzo postala glavna tema svjetske politike.

O kakvom se događaju radi najbolje govore reakcije svjetskih čelnika: tako su Putin, Ursula Von der Leyen, Macron i niz drugih odgodili sve dogovorene termine idućih 10 dana. Joe Biden se s najužim timom savjetnika povukao u Camp David, kako bi što detaljnije mogao razmotrit situaciju.

Navodno, vruće linije svjetskih moćnika gore do usijanja.

Neslužbeno se doznaje da je sazvan hitan sastanak čelnika zemalja G8.

Dok su svjetske vlade još zatečene, svjetske burze su pozitivno reagirale na Deklaraciju. Vodeća tehnološka burza Nasdaq skočila je u jednom danu za preko 3,5%, dok je kineski Hang Seng Index skočio za 7%, što je najveći skok u njegovoj povijesti.

Svi mediji na naslovnicama izvješćuju o povijesnom događaju.

Frankfurter Allgemeine Zeitung na naslovnici donosi: Deklaracija da, ali kako dalje?

Washington Post tvrdi: Svijet više nikad neće bit isti!

La Repubblica smatra da je Deklaracija bila preuranjena.

Teoretičari zavjere mijenjaju ploču i tvrde da je korona bila samo uvod u Deklaraciju.

Dok je svijet u šoku neke vlade su već povukle prve korake. Neslužbeno se doznaje da je suspendirano vodstvo Mosada i MI6. Putin je navodno vodeće ljude KGB-a već deportirao u Sibir.

Prema nekim tvrdnjama saudijski princ Bin Salman spremio je charter avion s timom liječnika, a oglasio se i Donald Trump s lažnog Twitter profila izjavom: „Eto vam sad Biden, papci jedni.“

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson najavio je moguće odcjepljenje, doduše nije precizirao što od čega.

Nisu izostale ni reakcije lokalnih čelnika, Milorad Dodig je ustvrdio, da je prihvaćen njegov prijedlog mirnog razlaza, Deklaracije ne bi niti bilo, ali njega u ovome trenutku nitko ne doživljava.

Bakir Izetbegović je mišljenja da se Deklaracija, prema tumačenju izvornog Daytona, nije smjela niti desiti, dok Dragan Čović pak tvrdi da Deklaraciju nisu donijeli legitimni predstavnici hrvatskih intelektualaca u BiH.

Mnogi se pitaju zašto stari i novi načelnik Tomislavgrada nisu nazočili ovom velebnom skupu. Doznaje se da su oba prije skupa hitno pozvana na konzultacije u Zagreb. Činjenica je da 3 od 5 najinteligentnijih hrvatskih intelektualaca u BiH dolazi iz Tomislavgrada a samo donošenje deklaracije dogodilo se u Tomislavgradu. Slučajnost?

Pod kojim uvjetima je donesena Deklaracija i što se sve događalo u pozadini najbolje govori činjenica da je glavni organizator prof. Mate Kelava nakratko pobrkao i zamijenio imena sudionika, ali tko mu to može zamjeriti.

Specijalni izvjestitelj sa skupa: Marko Bagarić


Ovaj tekst predstavlja satiričnu intervenciju u svakodnevnicu i nema nikakve dodirne točke sa stvarnim likovima. Stavovi specijalnog izvjestitelja nikako ne mogu biti i stavovi uredništva portala. Deklaracijom do konačne ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH!