Nekoliko građana ovaj tjedan me kontaktiralo s pritužbom da su dobili plavu kuvertu s rješenjem u kojoj je određena ovrha zbog navodnog duga za pristojbu Radio-televizije Federacije BiH iz 2005. godine.

Iznos zbog kojega je donesena odluka o ovrsi je 84,30KM, a na to još dolazi 25 KM kao trošak za podizanja tužbe. Rok žalbe na ovu odluku je 8 dana.

Na prvi pogled stvar je jasna, jer se radi o dugu starom 16 godina, pa se lako pomisli da je nastupila zastara, ali to nije tako i ne može se pozvati na zastaru, jer rok zastare prestaje teći podizanjem tužbe, a tužba je blagovremeno predana, tamo negdje davne 2006. godine. To što je tek sad došlo na odlučivanje je druga priča.

Sud i tužitelj kao dokazni materijal za ovu ovrhu koriste izvod iz poslovnih knjiga samog tužitelja što je zakonito prema članku 56. Zakona o javnim servisima radio-televizije Federacije BiH koji glasi:

Računi ili izvodi iz poslovnih knjiga javnih servisa u odnosu na potraživanja RTV pristojbe predstavljaju vjerodostojnu ispravu u smislu Zakona o izvršnom postupku.

Problem je u tome što se ovaj članak kosi s člankom 29. Zakona o ovršnom postupku, koji je jasno definirao što su vjerodostojne isprave u izvršnom postupku, a u njemu se ne spominje da neki drugi zakon smije to propisivati.

Upravo ovo je i  potvrđeno odlukom Ustavnog suda Federacije BiH dana, 9.3.2016., koji je donio odluku kako članak 56. zakona o javnim servisima radio-televizije Federacije BiH nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

Kratko rečeno, ako dobijete ovakvu sudsku odluku, a mislim da ćemo je uskoro dobiti svi, ovdje imate predložak za prigovor, u koji ćete unijeti vaše podatke i vratite sudu u zakonskom roku. Znači 8 dana nakon prijema odluke. Uvjeren sam da će sud prihvatiti prigovor.

Obrazac prigovora možete pogledati OVDJE.

Političko pitanje

Kako su mnogi zvaničnici godinama tvrdili, da se RTV pristojba ne treba plaćati ovdje se radi i o političkom pitanju.

Pitam se gdje su sad naši narodni zastupnici? Gdje su UZMAKOVCI i/ili POMAKOVCI?

Ovaj slučaj bitno podsjeća na komunalnu naknadu u Tomislavgradu, kod koje sam isto prvi reagirao i tako pokrenuo pravnu bitku protiv neutemeljenih tužbi naše vlasti, koje su u međuvremenu pale na sudu.

Kako je sad predizborno vrijeme, a kao nositelj liste Hrvatske stranke prava BiH, ovim putem bacam rukavicu u lice  svim političkim subjektima koji su na funkcijama i koji lopataju nemoralne iznose za svoj (ne)rad.

Postavlja se pitanje kako to da nikoga nema na vidiku kad treba priskočit u pomoć građanima koji su u nevolji? Kada treba dojiti proračun ima ih “k’o Kineza“.

Trenutno, osobno nisam u Općinskom vijeću Tomislavgrad ili nekoj drugoj političkoj funkciji, ali me to nije spriječilo da da budem uz svoj narod, kad god je bilo potrebno.

Ovim putem najavljujem, ako budem izabran u Općinsko vijeće Tomislavgrada, puno intenzivniju bitku protiv raznih nameta, nepravdi, sistemskog nasilja, pravne nesigurnosti, prevelikih članarina i raznih drugih nedaća koje nam zagorčavaju život.

Nadam se vašem povjerenju!

Marko Bagarić, nositelj liste br. 9 HSP BiH