Najnovija knjiga književnika i akademika Ante Borčanca, govori o raspadu Titove zlotvorine – tamnice naroda, izlasku iz komunističkog zlosilja i obnovi hrvatske državnosti. Priča je to o čudesnoj generaciji Hrvata, rođenih poslije velikog Svjetskog rata, koji su nakon devet stoljeća, konačno osbodili hrvatski narod od neprijateljskih im susjeda, koji su ih stoljećima ugnjetavali i oslobođali slobode! Junaci i kukavice  ove fascinatne priče su veliki i mali ljudi ispod ovog krvava podnebesja. Sad su Hrvati slobodan narod u Lijepoj našoj, ali nažalost nije još u Dragoj našoj. Draga naša Matić naziva Bosnu, a Hercegovinu Kršna naša. Naslov knjige je zla misao komunističkog goveda Ivice Račana, koji je hrvatsku povijesnu Stranku 1990. godine nazvao prije prvih višestranačkih izbora: Stranka opasnih namjera.

Ova knjiga je kronika nestajanja Brozove Partije i nastajanja stranaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te se opisuju razlozi i uspjesi hrvatskog obrambenog i oslobodilačkog rata, kojeg je partizan nazvao – Domovinski rat! Hrvati su okruženi neprijateljskim narodima, pa zato glavni junak  Matićeve zagonetne i fascinatne  priče, Pribil Bogumil izgovara rečenicu, koja udara ko malj:

Postoje dobri i loši ljudi, dobre i loše obitelji, dobri i loši narodi.

Knjiga je nastala u doba zlokobnog virusa korone, najčudnije pandemije u ljudskoj povijesti, koja je čovjeku oduzela blizinu i ljubav prema bližnjemu. Predstavljanje ove knjige bit će uskoro u Duvnu i Borčanu.

(M.A.)