Svečanom svetom misom na vanjskom oltaru župne crkve svetog Jakova danas je u Međugorju obilježena 39. obljetnica Gospina ukazanja.

Već od ranih jutarnjih sati pristizali su hodočasnici iz različitih hercegovačkih mjesta koji su imali prigodu i za svetu ispovijed dok je na središnjem misnom slavlju bilo više tisuća ljudi.

Svečanu svetu misu od 19:00 sati predslavio je fra Ivan Dugandžić koji se na samom početku osvrnuo na nevidljivi virus koji je zatvorio granice među državama i otežao slobodu kretanja.

“Iako je sve drugačije nego prije, uvjeren sam da je ono najvažnije ostalo nepromijenjeno: Ljubav nebeske Majke prema nama, njezinoj djeci i naša vjernička odanost prema njoj, našoj zajedničkoj Majci. Dok je Međugorje prije nekoliko mjeseci pandemija bila na vrhuncu, dok je Međugorje bilo sablasno prazno i pusto, a crkva sv. Jakova zatvorena, i tada smo bili sigurni da Kraljica mira bdije nad nama i zagovora nas. Dok smo u zatvorenoj crkvi slavili euharistiju u nazočnosti tek nekolicine osoba, znali smo da ste svi vi štovatelji Kraljice mira i prijatelji Međugorja diljem svijeta s nama u zajedništvu vjere i nade, a mi smo vas sve nosili u srcu i preporučivali Bogu. I u teškim uvjetima bili smo živa Crkva koja zajedno moli i moli. Međugorje je u ovim neobičnim okolnostima života bilo i ostalo mjesto molitve i nade za Crkvu i svijet, kazao je fra Ivan Dugandžić koji se i u svojoj propovijedi osvrnuo na pandemiju koronavirusa.

“Duboke krize kroz koje prolaze pojedinci, čitave obitelji, cijeli narodi, pa kadikad i svekoliko čovječanstvo – kao primjerice u ovoj pandemiji koronovariusa- obično doživljavamo kao nešto negativno, što prisilno zaustavlja normalan tijek našega života, osiromašuje nas i materijalno i duhovno, te ostavlja nesagledive posljedice za budućnost. Koliko puta smo u tjednima stroge izolacije i ograničenog kretanja čuli tvrdnju: “Poslije ovoga ništa neće biti isto!” Neki su željeli biti još uvjerljiviji, pa su znali reći: “Svijet kakvog smo poznavali možemo zaboraviti!” I u jednoj i u drugoj tvrdnji kriza je shvaćena kao nepremostiv jaz između prošlosti i budućnosti”, kazao je fra Ivan hrabreći sve da se ne boje budućnosti.

Fra Ivan je u propovijedi naglasio kako je Gospino obećanje mira pratio poziv na obraćenje, promjenu čovjekova srca po sakramentu pomirenja, slavlju euharistije, klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu, molitvi, postu, čitanju Božje Riječi.

“I kao što je anđeo nekoć Njoj uputio riječ ohrabrenja: “Ne boj se, Marijo”, tako Ona sada hrabri iznenađenu i prestrašenu djecu vidioce koji je izabrala za svoje svjedoke. Po njima svijetu upućuje poruku mira u trenutku kad je posve jasno da ne mogu jamčiti državnici i moćnici ovoga svijeta i kad prijeti sukob različitih ideologija i vojnih saveza. Uzalud se održavaju mirovne konferencije i potpisuju uvijek novi mirovni ugovori, mir je sve više ugrožen, jer ljudi o njemu ne govore čista srca i iskrenih namjera.

Zato je Gospino obećanje mira logično pratio pozi na obraćenje, promjenu čovjekova srca po sakrament pomirenja, slavlju euharistije, klanjanju Presveto Oltarskom Sakramentu, molitvi, postu, čitanju Riječi Božje… Tako je u ustajaloj baruštini nemorala ovog svijeta s Podbrda potekao bistri potok iz vječnosti, nastala je oaza u pustinji svijeta, što su mnogi prepoznali i prihvatili, kazao je fra Ivan podsjetivši da je prije godinu dana ugledni predstavnik Vatikana, nadbiskup Fisichela s ovog mjesta i javno izrekao naglasivši da nema boljeg oblika nove evangelizacije, za kojom Crkva već dugo traga, nego ono što se događa u Međugorju presaditi u sve dijelove Crkve i svijeta”, kazao je, između ostaloga fra Ivan Dugandžić u svojoj propovijedi.

Jabuka.tv/Radio Mir Međugorje/Tomislavcity

Foto: fra Mario Knezović