Jučer je završena berba bijeloga grožđa u vinogradima prvoga duvanjskog vinogradara Marka Bakovića Kosalja. Vlasnik je zadovoljan kvalitetom i količinom ovogodišnjega uroda te sladora koji iznosi oko 20.

U berbi na dva mokronoška vinograda sudjelovalo je 20-ak berača, a u tom poslu prednjačile su žene. Marko očekuje oko 750 litara bijeloga vina, i zasigurno to ne bi bilo opravdano da on i njegova supruga nisu proteklih mjeseci brinuli o svome vinogradu. Naime, grad je dobro bio stukao lozu pa je u vinogradu bilo dosta posla. Srećom, nije bilo bolesti na lozi, a ono na što se većina ovdašnjih vinograda tuži je vjetar koji je posušio lišće. Inače, loza u ovim krajevima krene kasnije pa i nema veće štete, a sunčana jesen idealna je za dozrijevanje. Noći su hladne, smanji se količina tečnosti grozda, ali zato se dobije na sladoru.

Marko ističe da je kod njega crno grožđe još bolje rodilo.

– Crno grožđe kasni. Možda smo ovaj put pustili i previše roda. Neka ga još desetak dana da prikupi mirise pa ćemo onda pristupiti berbi, ističe naš sugovornik koji je proteklih dana posjekao 20-ak probnih vrsta (prvi vinograd) pa će na proljeće zasaditi samo jednu – Traminac.

Što se tiče ostalih duvanjskih vinogradara, upoznaje nas da je ova godina najbolja bila u vinogradu Mate Pačara. Nešto manji slador je na mladim lozama Chardonnaya, što je bilo i očekivano.

Svi oni članovi su udruge Naš trs, a zbog vrlo zahtjevne kulture i velikoga posla, moguće je da neki odustanu od vinogradarstva. Kao i u svakomu poslu, upornosti itekako treba, ali i rada i znanja.

Ovomu dodajmo da se nakon berbe kod Marka Bakovića Kosalja uprililiča mala gozba. Još jedan dan isprepleten radom i druženjem zabilježen je na mokronoškim vinogradima. Do iduće prilike… A nakon toga ovdašnji vinogradari iz udruge Naš trs uputit će se kolegama u Slavoniju. U Kutjevu će izmijeniti iskustva, ali i tek tu proslaviti ovu vinogradarsku godinu.

Zora Stanić/Tomislavcity

Foto: Marko Baković Kosalj