Veliki petak je dan spomena na Kristovu muku i smrt. Današnja liturgija Velikoga petka u središte stavlja otajstvo križa. Brojni su elementi koji nas uvode u otajstvo križa. Boja koja se rabi u liturgiji je crvena, boja mučeništva i pobjede, čime se naglašava da je ovo dan razmatranja Kristove smrti kao izvorišta našega spasenja. Element koji svakako treba biti zamjetljiv je tišina. Tišina kao odgovor na otajstvo Božje ljubavi pokazane u križu i umiranju Sina Božjega. Taj nam se element pokazuje u jedinstvenom početku obreda: svećenik slavitelj s poslužiteljima u crkvu ulazi u tišini te se prostire pred oltarom.

Prostracija je sljedeći zamjetljivi element. Bacamo se na tlo i imamo udjela u Kristovoj potresenosti, u njegovu silasku u dubinu nevolje. Liturgija Velikoga petka sastoji se od tri dijela: liturgije Riječi, klanjanja križu te svete pričesti. Usto, tipičan element Velikoga petka je i litanijska molitva vjernika.

Nakon liturgije Riječi slijedi drugi dio liturgije Velikoga petka koji je obilježen klanjanjem križu. Valja spomenuti kako kod klanjanja križu vjernici, klerici i laici, prolaze ispred križa te ga časte poklecanjem ili ljubljenjem ili pak nekim drugim prikladnim znakom. Za to se vrijeme pjevaju stare i dirljive pjesme križu, od koji su osobiti dojmljivi prijekori (Puče moj i dr.)

Treći dio liturgije je sveta pričest. Prije obreda svete pričesti, oltar se pokrije oltarnikom, a Presveto se donese s mjesta na kojemu je pohranjeno. Obred pričesti resi se postupnom jednostavnošću: bez posebnih uresa oltara, s jednostavnim oltarnikom, u tišini.

Nakon kratke molitve u tišini, mole se dvije molitve: popričesna, koja zahvaljuje za život, darovan smrću i uskrsnućem Kristovim., te molitva nad narodom koja je također vazmene naravi, spominjući našu nadu u uskrsnuće s Kristom. Crkva zatim uranja u tišinu iščekivanja Gospodina.

 

MOLITVA POD KRIŽEM

Isuse, ti si iz ljubavi preuzeo patnju
I tako je pretvorio u patnju izbavljenja.
Hvala Ti za križ,
Hvala Ti za rane,
I za tri sata smrtne agonije.
Hvala Ti za tvoju riječ na križu
Kojom si nam Mariju dao za Majku: »Evo ti majke» ( Iv 19,27 )
Hvala ti za tvoju riječ na križu
Kojom nam pokazuješ što je praštanje:
«OČE, OPROSTI IM JER NE ZNAJU ŠTO ČINE.» (Lk 23,34 )
U ovaj čas dolazimo pred tvoj križ
I podastiremo ti sve naše patnje,
Patnje u obiteljima, u Crkvi i u svijetu.
Mi znamo: O Isuse, ti ćeš nas osloboditi.
Marijo, majko puna ljubavi koja stojiš pred križem
Moli sada s nama i za nas:
Neka nas Svemogući Bog, pomoću križa, tog znaka ozdravljenja,
oslobodi utjecaja zla.
Uz pomoć križa, znaka pobjede,
neka Svemogući Bog oslobodi sve one
koji pate pod utjecajem zla.
Pomoću tog svetog križa
Neka nam Bog udijeli sve potrebne milosti,
milost pomirenja, mira, ljubavi, vjere i ozdravljenja.
Neka nas tim znakom križa, blagoslovi i zaštiti,
Svemogući Bog, Otac, Sin i Duh Sveti. Amen.

 

Glasniku sv. Mihovila Arkanđela/bitno.net/Tomislavcity

Foto: Arhiv/Franjevački samostan Tomislavgrad