Novi varaždinski biskup je vlč. Bože Radoš, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je dosad bio u službi rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu.

Obznanjeno je to danas u podne, na konferenciji za novinare u biskupijskom ordinarijatu Varaždinske biskupije, tijekom koje je rečeno da je Sveti Otac Franjo prihvatio odreknuće preuzvišenoga mons. Josipa Mrzljaka na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakonika kanonskoga prava

Mrzljaka, koji je napunio 75 godina, papa Franjo imenovao apostolskim administratorom dok novi varaždinski biskup ne bude zaređen, što će se po prvi put dogoditi u Varaždinu, ali se još ne zna točan datum.

Vlč .Bože Radoš je rođen 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku pa je Bože, nakon što je završio sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo filozofsko-teološki studij u Đakovu, koji je diplomirao 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačko-srijemske biskupije, objavljeno je na Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima. Nakon toga, jednu godinu je obnašao službu župnoga vikara u Osijeku te 1991. godine započeo postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti“. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan na službu duhovnika u đakovačkoj Bogosloviji, koju obnaša sve do sada. Uz to, u Nadbiskupiji obnaša službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika, a od 2010. je kanonik Đakovačko-osječke nadbiskupije i u više navrata bio je član Prezbiterijalnoga vijeća. Duhovni je asistent đakovačke sekcije Udruženja hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa „Vjesnik“, a od 2013. godine i član Nadzornog odbora Papinskog hrvatskog zavoda svetoga Jeronima.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao hodočašća u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Bogoslovnom fakultetu u Đakovu predaje: duhovnu teologiju, duhovnost Novoga Zavjeta, duhovnost Staroga Zavjeta, život i duhovnost prema svetom Pavlu, uvod u kršćansku meditaciju, misiologiju i praksu pastoralnoga vodstva. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova u kršćanskoj duhovnosti.

Povodom imenovanja, mons Mrzljak uputio je čestitku novom biskupu.

Podsjećamo, Mrzljak se na mogući završetak svoje biskupske službe osvrnuo prije Uskrsa, na konferenciji za novinare.

– Biskupi kad navrše 75 godina, a ja sam navršio u siječnju ove godine, dajemo Svetom ocu na raspolaganje svoju službu. Napišemo pismo i onda čekamo kakav će odgovor biti, a zasad nema nikakvog odgovora. Vidjet ćemo se još ako Bog da zdravlje, ali hoće li se nešto dogoditi, a sigurno hoće, jer svaki čovjek ima svoj “vijek trajanja”, onda Crkva uvijek ima način na koji će urediti da biskupija ima svojeg upravitelja, biskupa – rekao je tada Mrzljak.

Varaždinske vijesti