Međunarodna zračna luka Mostar i pored novih linija za njemačke gradove i Zagreb bilježi smanjenje broja putnika. Statistike navode pad od čak četrdeset posto u odnosu na prošlu godinu, a rukovodstvo Zračne luke razmišlja o drugačijim strategijama kako bi okrenulo nepovoljne trendove.

Prema podacima specijaliziranog portala EX-YU Aviation News, samo dvije zračne luke u regiji narušavaju sliku uzleta zrakoplovnog prometa na ovom području. Te dvije zračne luke su Banja Luka i Mostar, koji su prema podacima ovog portala u periodu od siječnja do srpnja ove godine ostvarili pad od 1,5 te čak 39,6 posto (13.234 putnika) u mostarskom slučaju.

Marin Raspudić, direktor Međunarodne zračne luke Mostar, u razgovoru za Klix.ba kaže da je sve ovo prijelazna faza obilježena uvođenjem letova Eurowingsa.

Mi smo se od 2014. godine pozicionirali kao charter zračna luka te imali veoma kvalitetnoga talijanskog partnera Mistral Air koji je dovodio Talijane, pretežno hodočasnike u Međugorje. Nažalost, ta je firma bankrotirala, a talijansko tržište je ostalo nepokriveno, objašnjava Raspudić.

Raspudić očekuje da će njemačka kompanija preuzeti taj prazan prostor nastao izostankom talijasnkih putnika. Nešto se očekuje i od aktivnosti iniciranih dolaskom poljskog nadbiskupa Henryka Hosera u Međugorje.

Imali smo razgovor s gradonačelnikom Bešlićem u vezi s narednim godinama. U ovim okolnostima letenja niskotarifnih kompanija neophodna je pomoć grada i županije. Trebamo pronaći i način da Aerodrom Mostar bude alternativa sarajevskom, jer je pred nama teška misija napraviti nešto veće u okruženju Sarajeva, Dubrovnika i Splita. Hrvatska ulaže 65 milijuna eura u Split, stotinjak u Dubrovnik, mi se u takvom okruženju teško možemo izboriti, kaže Raspudić.

Ipak, na duge staze izlazak iz evidentne krize Međunarodna zračna luka Mostar vidi u promjeni strategije.

Rješenje bi moglo biti da se poslije izbora za Grad Mostar pronađe koncesionarkoji bi preuzeo zračnu luku. Ona prolazi i krizu kadra, inžinjeri zračnog prometa odlaze raditi širom Europe, kazao je Raspudić dodavši i da prezentirane informacije o broju putnika nisu potpuno točne, da je do sada ove godine kroz mostarsku Zračnu luku prošlo dvadeset tisuća, a da se do kraja godine očekuje dostizanje broja od četrdeset tisuća putnika.

Planovi su, kaže, takvi da se u narednoj godini očekuje povratak na osamdeset tisuća putnika koji je bio 2014. godine, što je mostarski maksimum.

Za razvoj Zračne luke Mostar je potreban ogroman novac, ogromna ulaganja… Federalno ministarstvo prometa i komunikacija nam je dalo neka sredstva koja će poslužiti. Međutim, moramo više raditi na marketingu i davati damping cijene, a ako dajemo damping cijene postavlja se pitanje od čega ćemo mi živjeti, zapitao se Raspudić

Raspudić je najavio razgovore s rukovodstvom ove kompanije koja bi trebala pokriti i tržište Italije i Poljske te da se u narednom periodu promijeni tip zrakoplova i za njemačke linije kako bi se povećao broj putnika.

Malo se koristi linija Croatia Airlinesa za Zagreb, mi smo očekivali veće punjenje. Ljudi se žale na red letenja, a pokušat ćemo s tom kompanijom napraviti promjene u zimskom redu letenja, da se može u jednom danu otići u Zagreb i vratiti iz njega, pojasnio je Raspudić problematiku leta koji se subvencionira s milijun KM sredstava federalnog ministarstva godišnje.

Menadžmentu Međunarodne zračne luke Mostar, najavljuje njegov direktor, predstoje razgovori o uspostavljanju leta Turkish Airlinesa za Istanbul, ali i tu se očekuje podrška Vlade Federacije, kao što je bio slučaj i sa Zagrebom.

jabuka.tv