U ovu subotu, 25.srpnja 2020 godine, s početkom u 18:00 sati, u Restoran Staza Blidinje, održati će se radionica “Kako do vrha”. Radionica se organizira u okviru projekta „Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“.

Cilj radionice je aktivirati lokalno stanovništvo, sportska i turistička udruženja i klubove, ali i donositelje odluka u sudjelovanje u aktivnom turizma na području Županije Zapadnohercegovačke kroz predavanja o biciklizmu, planinarenju i ljubavi prema prirodi. Set radionica za aktivni turizam održava Obrt za savjetovanje Nature and Adventure. Radionicu „Kako do vrha“ predvodit će gospodin 𝗦𝘁𝗶𝗽𝗲 𝗕𝗼𝘇̌𝗶𝗰́ – alpinist koji se popeo se na najviše vrhove svijeta te na skijama stigao do Sjevernog pola.

Projekt „Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” provodi se u okviru 2. poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 EUR, od čega Europska unija financira 400.000,00 EUR.

Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuski, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi.

Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom, u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekt rezultirati će stvaranjem nove i atraktivne turističke ponude pod brendom “CYCLING RURAL” koja će se uključiti u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskog zaleđa.

U Zapadnoj Hercegovini cilj je povezati gradove i općine kroz biciklističke rute i na taj način integrirati kulturnu i prirodnu baštinu u priznati turistički proizvod. Lokalne ceste, koje će biti umrežene u biciklističke staze, prolazit će kroz manje naseljena područja koja nisu prepoznata ili vidljiva. Projekt će uvesti standard kvalitete kao što je „Bike friendly Concept„ te će se na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u cijeloj regiji što će izravno dovesti do povećanja aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke, odnosno do diversifikacije turističke ponude u obje regije.

Blidinje.NET