Prije točno 28 godina, nakon žestokih borbi, pao je Kupres.

Snage teritorijalne obrane Tomislavgrada 3. travnja pojačane vodom riječke SP osvajaju sela Donji i Gornji Malovan i otvaraju prometnicu prema Kupresu.

Slijedećih dana traje bitka za sami gradić u čijem se jednom dijelu ukopala četa srpskih teritorijalaca. Nakon mnogih pokušaja Kupres ipak nije u cijelosti zauzet. Za to vrijeme iz pravca Šipova gomilaju se srpske snage povučene s ratišta u Hrvatskoj. Srpskom vojskom zapovijeda jedan od njeznih najboljih manevarskih časnika Slavko Lisica.

Hrvatske snage na sjeverozapadnim prilazima Kupresu ne izdržavaju ofenzivu srpske vojske. Zadnji pokušaj, a ujedno i najtragičniji, odigrao se na Kupreškom polju gdje su hrvatske snage (koje su činili: Kuprešaci, postrojbe iz Tomislavgrada, trinaesta bojna HOS-a, dragovoljci iz bojne Zrinski i 4. brigade ZNG-a, dijelovi bojne Frankopan, Vukovarci i ostali branitelji iz Tomislavgrada, Bugojna, Uskoplja, Livna, Posušja i Gruda), pokušale organizirati odsudnu obranu. Zbog snježnog nevremena i oluje obrana je postala još teža.

Toga dana je poginulo više od stotinu hrvatskih vojnika, među njima i vukovarski junaci, Robert Zadro i Andrija Marić. Hrvatska obrana se raspala, a pojedine grupe kao npr. studentska bojna je lutala bespućima i djelom nastradala u Glamočkom polju.

U čišćenju srpskih uporišta sjeveroistočno od grada ranjen je i legendarni zapovjednik Željko Glasnović.

Hrvatske snage su imale 160 poginulih branitelja, srpske 85 poginulih i 154 zarobljenih. Srpska vojska se zaustavila na prilazima selu Šujica na pola puta između Kupresa i Tomislavgrada.

Slava poginulim braniteljima!

kamenjar.com/Tomislavcity

Video: HRT