Karlo Krajinović – mladić koji je zaposlen na održavanju vjetroturbina na VE Mesihovina inspiriran snagom i vrtnjom vjetroagregata na velikim stupovima odlučio je u kućnoj radinosti napraviti mini vjetroelektranu.

Činilo mu se da je snaga generatora od 2 kW sasvim dovoljna da bi vjetroagregat bio iskoristiv. Napravio je nacrt i prionuo potražnji dijelova. Lopatice rotora, kao najbitniji dio pronašao je na internetu, naručio i s velikim nestrpljenjem očekivao njihov dolazak. U međuvremenu je obilaskom lokalnih bravarskih radionica prikupio ostale metalne dijelove i u priručnoj radionici napravio noseću konstrukciju, kućište generatora, generator i sve spojio. Njegovo sreći nije bilo kraja kada su stigle i lopatice rotora koje je montirao i danas poslije podne svoj izum po prvi put iznio na duvanjsku buru.

Iako vjetar nije bio jak, rotor je imao do 200 okretaja u minuti, a napon je bio od 20 do 40 V. Karlo kaže kako je predviđeno da se rotor vrti i brzinom od 1000 okretaja u minuti. I sam je iznenađen kako sve funkcionira, nema nikakvih vibracija niti nepredviđenih trešnji.

Naravno, nisu izostali niti pogledi znatiželjnih prolaznika koje je Karlo ljubazno upozoravao da se ne približavaju jer lopatice imaju veliki raspon i sve je još u eksperimentalnoj fazi. Karlu slijede daljnja ispitivanja i priprema da se agregat podigne na visoki stup koji čeka u dvorištu.

U pripremi su i akumulatori koji bi pohranili proizvedenu električnu energiju i osigurali napajanje na manjim izdvojenim objektima.

Karlu čestitamo na ideji i spremnosti da prihvati izazov te mu od srca želimo da do kraja provede svoju zamisao. Tko zna, možda uskoro po našim krovovima budu mali vjetroagregati proizvedeni u Tomislavgradu …

 

Tomislavcity