U fiĺijalnoj crkvi župe Kongora u Borčanima proslavljen je blagdan sv. Ilije.

Sv. Ilija je starozavjetni svetac čuvar vjere u jedinoga Boga. Samo ime Ilija je u značenju Jahve je Bog. Sv. Ilija je zaštitnik BiH. 

Način na koji se prema Bibliji Bog objavljuje sv. Iliji je božanski vjetar označen kao lagani lahor. Lagani lahor kroz koji se Jahve obraća sv. Iliji današnji propovjednik na misnom slavlju fra Bože Milić je istaknuo je kao važnu komponentu potrebe mira u odnosu čovjeka prema čovjeku i prema sebi a time i prema Bogu.

– Sačuvati mir u čovjeku, društvu i državi put je uspostave komunikacije prema Bogu i Božjem vođenju. Da bi se to postiglo potrebna je vježba. Npr. nastojati nikoga ne optuživati za neke svoje frustracije niti kome prigovarati. Potrebno je trenirati ne ljutiti se, pokušati bar jedan dan nikoga ne kritizirati i ispravljati. Tim ćemo postići mir u sebi i oko sebe. Kad smo mirni i sabrani Bog nam govori. Bogat nije onaj tko puno ima nego onaj kome malo treba – istaknuo je fra Bože u propovijedi.

Nazočni puk je prije ili poslije misnog slavlja posjetio i upalio svijeće, prenio cvijeće i pomolio se na grobovima svojih pokojnih.

Jozo Grgić/Facebook

Foto: omolje.com/Jozo Grgić