Vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić predvodio je nedjelju 24. siječnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu euharistijsko slavlje kojim je proslavljena nedjelja Božje riječi. Ujedno se posebno molilo za mir u Bosni i Hercegovino i za jedinstvo kršćana.

Koncelebrirali su generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i bogoslovski duhovnik don Milenko Krešić te generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević. Asistirali su bogoslovi Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa, a liturgijsko pjevanje animirao zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Vukšić kazao je da će ovim misnim slavljem dominirati Božja riječ u skladu s odlukom pape Franje da se ovu nedjelju razmišlja posebno o riječi Božjoj, ali i da će s cijelom Crkvom vrhbosanskom posebno moliti za mir u Bosni i Hercegovini u skladu s odredbom vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kardinala Vinka Puljića iz 2003. godine da posljednja nedjelja u siječnju bude Nadbiskupijski molitveni dan za mir u BiH. Dodao je i da je u tijeku Molitvena osmina za jedinstvo kršćana te pozvao na molitvu i na tu nakanu.

U propovijedi pod naslovom „Dan posvećen Svetom pismu ne želi biti jednom na godinu, nego jednom za čitavu godinu“, nadbiskup Vukšić oslonio se na pročitani misni odlomak s početka Markova evanđelja koji prikazuje početak Isusova javnog djelovanja. „’Propovijedao je evanđelje Božje’ u Galileji (Mk 1,14), kaže evanđelist Marko. I donosi potom kratak sadržaj prve Isusove javne propovijedi, koja je sažeta u riječima: ‘Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!’ (Mk 1,15). Ove riječi su sažetak svega Isusova propovijedanja i objašnjenje njegova poslanja. One očituju što se dogodilo Isusovim dolaskom i koja je svrha njegova djelovanja. To su dvije razine od kojih je prva objektivna a druga subjektivna. Prva je istina da se ‘ispunilo vrijeme’ očekivanja time što je druga osoba Presvetoga Trojstva u Isusu postala čovjek i boravila među ljudima. Njegovim dolaskom približilo se svakom čovjeku kraljevstvo Božje“, kazao je nadbiskup Vukšić ističući Isusov poziv: „Obratite se i vjerujte evanđelju“. Podsjetio je i na riječi apostola Pavla iz Prve poslanice Korinćanima da je „vrijeme kratko“ (1 Kor 7,29).

„Upravo mi, kao i svaka druga generacija u svoje vrijeme, nalazimo se usred vremena koje je kratko. Trebamo uočiti da na ovom Isusovu daru, kao na omotu pošiljke koju nam je on uručio, stoji naznaka ‘žurno’. Jer ovaj prostor i ovo vrijeme su ne samo mjesto našeg obraćenja i našega vjerovanja evanđelju, nego su i jedino koje ćemo ikada za to imati“, poručio je nadbiskup koadjutor.

„Spomenuti odlomci iz Svetoga pisma i njihove poruke i teme o kraljevstvu Božjemu i Isusu koji ga je donio među ljude te o našemu obraćenju i vjeri u radosnu vijest evanđelja vrlo su pristali osobito danas, kad cijela Crkva ovaj dan proslavlja kao nedjelju Riječi Božje. Ovaj dan slavi se drugi put u našoj Crkvi, a ustanovio ga je papa Franjo 29. rujna 2019., na blagdan sv. Jeronima Dalmatinca, i odredio da se slavi svake godine na treću nedjelju kroz godinu. Ovom nedjeljom Riječi Božje želi se podsjetiti sve, pastire i vjernike, na važnost i vrijednost Svetog pisma za život svakoga pojedinog kršćanina, kao i na odnos između Božje riječi i liturgijskih slavlja i okupljanja vjernika… Dan posvećen Bibliji ne želi biti jednom na godinu, nego jednom za čitavu godinu, jer nam je prijeko potrebno rasti u dobrom poznavanju i ljubavi prema Svetom pismu i Uskrslome, koji ne prestaje lomiti riječ i kruh u zajednici vjernikâ“, poručio je mons. Vukšić.

„Organizacija i animacija Nedjelje Riječi Božje na svjetskoj razini povjerena je Papinskom vijeću za pomicanje nove evangelizacije. A ono je odlučilo da tema ove godine bude: ‘Čvrsto se držite Riječi života’, a preuzeta je iz Poslanice Filipljanima apostola Pavla (usp. Fil 2,16).

Riječi, koje su predložena tema za ovu nedjelju, dio su šire Pavlove poruke prvoj zajednici Kristovih vjernika u ondašnjem grčkom gradu Filipi koje je ovaj apostol poticao da budu svjetlo svijeta. I kao za Filipljane nekada, jednako u naše vrijeme potiče nas: ‘Sa strahom i trepetom radite oko svoga spasenja!’ (Fil 2,12)“, poručio je nadbiskup Vukšić moleći zagovor sv. Franje Saleškoga, svjedoka i propovjednika Riječi Božje, čiji se spomendan slavi upravo 24. siječnja.

Ika.hr