U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, u Mostaru je u petak upriličena dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2017./2018. godini.

Na svečanosti su nagrađena 54 osnovnoškolca i srednjoškolca, a priznanja su uručena i školama koje pohađaju nagrađeni učenici.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svake županije nominirala su županijska ministarstva obrazovanja, osim resornoga ministarstva iz Zapadnohercegovačke županije.

Učenici osnovnih škola nagrađeni su novčanim nagradama od po 500 maraka, a učenici srednjih škola nagradama od po 600 maraka. Također, svi nagrađeni dobili su i po vrijedan set knjiga kao doprinos za entuzijazam.

Diplome i jednokratne novčane nagrade uručila je federalna ministrica obrazovanja i znanosti prof.dr. Elvira Dilberović, naglasivši kako su nagrađeni učenici kroz svoja dostignuća i uspjehe afirmirali ne samo obrazovnu, nego i odgojnu ulogu škole.

“Na listi nagrađenih učenica i učenika imamo djecu koja su ostvarila rezultate ne samo kroz uspjeh u školi, nego i u izvannastavnim aktivnostima, društveno volonterskim korisnom radu, ili koji su ostvarili zapažene rezultate u inovacijama, posebno u području energetike, ili onih koji su pokazali senzibilitet prema ranjivim kategorijama društva kroz volonterski rad”, istaknula je ministrica Dilberović prilikom dodjele nagrada.

Podsjetila je kako Federalno ministarstvo zadnjih 12 godina organizira nagrađivanje učenika osnovnih i srednjih škola, a u ovoj formi treću godinu.

– Nagrađivanjem i promoviranjem najboljih učenika u FBiH želimo pružiti potporu nominiranim učenicima da ustraju u radu i učenju kako bi narednih godina nastavili nizati uspjehe na radost svoje obitelji, škola, ali i cijele države – poručila je ministrica.

Monika Kreljavić iz Srednje škole Krševo u Kreševu i učenik Srednje medicinske škole u Mostaru Senad Bajat nisu krili zadovoljstvo što su dobili nagradu, ističući kako su se, uz opći uspjeh, trudili iskazati i u izvannastavnim aktivnostima, sekcijama i natjecanjima.  Bajat je pozvao i ostale učenike da pokušaju, na svaki način, ostati u svojoj zemlji i, kako je rekao, uspjeti.

Istovremeno je napomeno kako bi država također trebala više mariti za obrazovanje i mlade te im stvoriti bolje uvjete na tržištu rada.

Bljesak.info