Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“, Hrvatska matica iseljenika i Kulturno informativni centar Tomislavgrad pozivaju Vas na otvaranje izložbe fotografija “Hrvatsko djevojačko ruho širom svijeta”. (fotografije dosadašnjih sudionica šest revija tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske).

Izložba će se održati u KIC-u,  u nedjelju, 28. lipnja 2020., u 19 sati.

Fotografije hrvatskih djevojačkih nošnji i nakita nastale su tijekom održavanja revija tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Prva revija održana je 2014. godine u Tomislavgradu. U projektu su sudjelovale djevojke iz europskih i prekooceanskih zemalja. Među njima se razlikuju nošnje koje čuvaju pripadnici hrvatskih nacionalnih manjina u Austriji (Gradišćanski Hrvati), Češkoj, Slovačkoj, Madžarskoj (Šokci i Bošnjaci), Rumunjskoj, Srbiji (u Vojvodini Šokci i Bunjevci), na Kosovu (Janjevci) i Crnoj Gori (Bokelji).

Iseljeni Hrvati u svijetu čuvaju nošnje i nakit iz krajeva odakle potječu ili u organiziranim folklornim skupinama nabavljaju tradicijsku odjeću za scenska izvođenja hrvatskih pjesama i plesova. Njihove nošnje su često novoizrađene, iako pojedine skupine imaju veoma stare primjerke cijelih ili pojedinih dijelova nošnje. 

Među tim nošnjama su i nošnje Hrvatica iz Bosne i Hercegovine.