Ljudi koji se boje čak i svoje sjene stvaraju mjesto u kojem nerijetko vlada diktatura. To je pogodno vrijeme za one koju su oduševljeni onim starim “sistemom“ provjerenom metodom sijanja neizvjesnosti i straha. Oni koriste “uniformu“ i zakon za osobne frustracije i prikrivanje nedostataka i mana koje nose kao civili. Pokazujući silu redovno su se “odmarali“ na običnim ljudima nanoseći  im emocionalne rane a često i fizički progon.

Pravilnik o policijskim službenicima kaže da se pri obavljanju policijskih poslova, koji često nisu ni laki ni ugodni, naši čuvari reda i zakona ipak moraju uljudno ophoditi  prema ljudima, osobito ako nisu drski i problematični. Ako inspektori ne mogu riješiti određeni problem,  onda je prirodno da se pozove naša policija. No, nasilno upadanje u ugostiteljske objekte, uznemiravajući i previsoki tonovi u ljudima bude nelagodu i strah. Je li primjereno  biti prgav, silan i drzak prema vlastitim ljudima, poznanicima pa i prijateljima? A živimo u maloj sredini gdje nas je malo i gdje ćemo možda već za nekoliko dana sjediti za istim stolom uz kavu i čašicu razgovora, mi obični i oni u odorama.

Trebamo se vratiti razumu unatoč nepravdi koja nameće neke mjere, više štetne nego korisne. Kao žednomu voda, nama treba pravedan zakon koji će štititi slobodu svakog pojedinca i kroz kojeg će naša policija imati povjerenje u svoje ljude i obrnuto.

Civili trebaju imati svoja prava i dostojanstvo koji neće biti narušeni od strane,  kako se u narodu kaže, nekog lokalnog kauboja , tj. pojedinca koji sebi daje preveliku ulogu u bespotrebnom pokazivanju snage znajući da će ga sustav štitit. Oni koji su se znali izboriti za našu slobodu iz ljudskosti i ponosa neće dopustiti niti sitne diktature nego će časnim, hrabrim i pristojnim ponašanjem promicati slobodu i dostojanstvo svih.

Pozdravljam sve ljude u našoj policiji koji svoj težak posao rade korektno i humano.

Stanko Ćurčić/Tomislavcity

Foto: Ilustracija