Sve školarce, velike i male, kao i njihove učitelje, zatekla je novonastala situacija uslijed pošasti koronavirusa.

Veliko i važno pitanje u obrazovnom sustavu, kako obraditi planirano gradivo i ne zakinuti učenike za potrebito znanje, brzo je pronašlo odgovor.

Organizirana i provedena nastava na daljinu polučila je dobre rezultate. Netko će, naravno, negodovati, ali neopravdano. Za sve koji su ozbiljno prionuli radu, vidljivi su pozitivni rezultati.

Osobno me se dojmila jedna prvašica kad je učiteljici, putem videa, prezentirala svoje prvo čitanje. Posebno se uredila za taj, njoj važan trenutak, s lijepo upletenom kosom, blistala je od sreće nad svojom početnicom.

Dakako, ovaj vid nastave više uključuje roditelje kad se radi o učenicima nižih razreda. A hoće li je shvatiti kao dobru priliku i korisno vrijeme, ovisi o njima.

Naravno, klasičnu nastavu ne može zamijeniti ovakav oblik učenja, ali marljivim učenicima ne će oduzeti nove školske spoznaje. Dostupne su im kroz odlično odrađene lekcije na platformi skole.sum.ba. I ovaj put prosvjetari HBŽ- e osvjetlali su obraz kvalitetnim radom.

Marni to umiju i mogu postići. I svjedočimo tome. Odgovorni predavači brižno i kontinuirano rade s učenicima elektronskim putem koristeći blagodati takvog oblika rada. Učenici, kao nove – elektronske generacije, odlično se snalaze u e-učionicama.

U jednu takvu e-učionicu, ovih dana je stigla zanimljiva domaća zadaća. Podijelit ćemo je s vama.

Proljeće

Ove godine proljetni dani
nisu kao prije
Svaka se osoba bar
malo manje smije.

Svatko sada kući ostati treba
Jer opasni virus
cijelim Svijetom vreba.

Ali priroda je ovog proljeća ostala ista
Suncem obasjana,
i dalje, istim sjajem blista.

Cvijeće, trava, razno bilje,
sve što u prirodi raste
Iako bez djece,
životinje se igraju
I polako se s juga vraćaju laste.

No, sve će ovo brzo proći
I ljepši dani uskoro će doći.
Samo razmišljajmo vedrim mislima
I #ostanimodoma!

Ana Buljan, 7. razred OŠ fra Mije Čuića – Bukovica

I.B./Tomislavcity