Krajem lipnja Zavičajno društvo Zavelim na inicijativu Stjepana Škoje krenulo je u pripreme akcije čišćenja Vlajčića vrila kao jednog u nizu projekata u obnovi Vinice što je temeljni cilj ovog društva.

Nekolicina članova ZDZ i samih mještana odazvalo se na poziv Društva i okupilo se u subotu 6. 7. 2019. u ranim jutarnjim satima kod spomenika palim hrvatskim braniteljima u centru sela kako bi se zajedničkim snagama provela ova plemenita aktivnost. Vrijedni mještani, Filip i Ilija, prethodno su pokosili travu uz cestu do same česme čime su značajno olakšali pristup automobilima te olakšali prijenos materijala i alata. Iznimno radno ozračje iznjedrilo je cijeli niz ideja kojima bi se u budućnosti oplemenio ovaj prostor za koji su mnogi Viničani emotivno vezani.

U kraju gdje je svaki izvor pitke vode i danas najdragocjenijim dijelom materijalne baštine očekivana je i nadasve potrebna skrb i briga o njima. U toj namjeri svoje sumještane svojom prisutnošću i marljivošću podržao je i saborski zastupnik Petar Škorić koji je obećao i u budućnosti biti dijelom sličnih organizacija i njihovih provedbi.

Svojim sumještanima pridružio se i predsjednik mjesne zajednice Ivan Đikić. Ovu akciju na društvenim mrežama podržao je i veliki broj Viničana koji žive diljem Domovine i svijeta. Uz novčane donacije ovom projektu posebno oduševljenje okupljenih izazvala je gesta Viničanke Ljubice Mihaljević rođ. Šiško koja je iz Virovitice za ovu prigodu poslala likere te kolače s okusom i mirisom zavičaja, po recepturi koja će uskoro biti objavljena u knjizi Šiškuša, kuharica s dušom.

Na kraju radnih aktivnosti uz blagoslov don Jakova, uslijedio je ručak kod česme za koji su se pobrinuli Stjepan Škojo i njegova majka Anđelka.

Za potrebe male zavičajne kronike pobrinuo se Ilija Ćalić koji je fotografskim i video zapisima zabilježio ovaj dan.

Na kraju zaključiti je kako su svi vrlo ozbiljno shvatili ovu akciju, no primijetiti je kako je jedini nedostatak bio taj što se zaboravilo zagangati.

Do neke nove aktivnosti u obnovi Vinice, u kojoj se ova omaška neće ponoviti, hvala svima!

Zavičajno društvo Zavelim/Tomislavcity