Stručnjaci u BiH kao i građani su uvjereni da nema razlike između testova na koronavirus u Bosni i Hercegovini i bilo gdje u svijetu, objavila je BHRT.

Naime, europski dužnosnici upozoravaju na tzv. jeftine balkanske testove dovodeći u pitanje njihovu valjanost. Međutim, testiranje na koronavirus koje se provodi u Bosni i Hercegovini je znanstveno, stručno i kadrovski pouzdano, tvrde bh. stručnjaci.

Specijalist genetske medicine i molekularne dijagnostike, dr. Rijad Konjhodžić kaže kako takve izjave smatra političkim a Damir Marjanović, profesor genetičkog inženjerstva i biotehnologije, kaže kako su trenutno na tržištu BiH testovi iz Južne Koreje, iz Europske unije, iz Turske.

”Isti PCR test se koristi i ista metoda se koristi u laboratoriji KCUS kao i u Beču, Njemačkoj, to vam je isti model, isti koncept”, rekao je.

PCR testovi koji se provode na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija nabavljeni su većinom iz proračuna Federacije BiH i donacije su Svjetske zdravstene organizacije i UNDP-a, kazali su iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Za sada je dovoljna količina ovih, kako tvrde kvalitetnih i pouzdanih testova na raspolaganju bh. građanima. No, svima koji samovoljno žele uraditi, komercijalni PCR test uskoro bi to moglo biti onemogućeno, s obzirom na problem njihove nabavke. Ovi testovi dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke.

”Obzirom da smo mi proračunska organizacija, mi podliježemo zakonu o javnim nabavkama, jako teško ide i sporo kompletan proces nabavke, tako da ukoliko poraste pritisak na našu laboratoriju moglo bi doći do nestanka kemikalija i do zaustavljanja rada laboratorije”, kaže prof. dr. Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

bljesak.info