Vlada Austrije donijela je odluku o povlačenju te zemlje iz globalnoga sporazuma Ujedinjenih naroda o migrantima, čime slijedi primjer SAD-a i Mađarske.

Službeni Beč neće potpisati taj dokument zbog suštinskih neslaganja i neće uputiti službenog predstavnika na konferenciju u Marakeš, čije je održavanje predviđeno u prosincu, prenosi AlJazeera Balkans.

U Beču smatraju sporazum neodgovarajućim za reguliranje migrantskog pitanja, strahuju za gubitak suvereniteta u migrantskoj politici i “brisanje” razlike između legalne i ilegalne migracije.

Austrija će i na glasovanju u Generalnoj skupštini UN-a u rujnu sljedeće godine, kako je najavljeno, biti suzdržana i predat će izjavu UN-u, kojom će tražiti da se zabilježi stav Vlade.

Istupanjem iz sporazuma UN-a, prema riječima kancelara Sebastijana Kurza i vicekancelara Heinz-Kristijana Strachea, Austrija želi sačuvati nacionalni suverenitet.

Nama je važno da ne ulazimo u međunarodnopravne obaveze za Austriju i zbog toga smo odlučili da nećemo pristupiti sporazumu, rekao je Kurz.

Pojedini sadržaji su dijametralno suprotstavljeni našoj poziciji, a tako i vladinom programu, rekao je Strache, ističući da odluka vlade ima za cilj štititi suverenitet zemlje.

Osim pojedinih pozitivnih točaka, postoji niz negativnih aspekata, ocijenila je vlada.

Kurz je naveo kao primjer prijedlog da se ograniči djelovanje sigurnosnih snagaprilikom protjerivanja, kao jednu od brojnih negativnih točaka koja vodi ka miješanju ilegalne i legalne migracije.

To odbijamo, poručio je on, ističući da je neophodno praviti jasnu razliku između radne migracije i potrage za zaštitom.

Migracija nije i ne smije postati ljudsko pravo, podvukao je Strache, ističući da se zbog toga mora praviti razlika između legalne i ilegalne migracije.

Dodao je da ne može biti da se na osnovu klime i siromaštva dobija pravo na migraciju jer bi to izazvalo razvoj u svijetu koji se ni ne može zamisliti u realnoj politici. Kurz je rekao da ne očekuje negativne posljedice po ugled Austrije, ukazujući da na razini Europske unije često postoje slučajevi da zemlje određene inicijative podržavaju, a druge ne.

Kao ministar vanjskih poslova uvijek sam se zalagao protiv nuklearne energije i nuklearnog naoružanja. To su mnoge zemlje podržavale, ali pojedine, nažalost, ne. Postoje mnoge teme na međunarodnoj razini o kojima se ne slažu sve države. To nije ništa posebno. Smatram iskrenim putem to ako ne ulazimo u neke obaveze koje ne možemo ispunjavati. Bilo bi pogrešno u potpunosti podržati sporazum. Mi nikoga ne sprječavamo da potpiše taj dokument ako želi. Mi ćemo se suzdržati, rekao je on.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je žaljenje zbog odluke austrijske vlade da ne pristupi sporazumu UN-a o migraciji.

Veoma žalim zbog te odluke, rekao je on za austrijski državni radio Oe1.

S tim u vezi ponovio je svoj zahtjev za donošenje vanjskopolitičkih odluka EU-a kvalificiranom većinom.

Nevjerojatno je da EU u vezi s tim važnim pitanjem ne može govoriti jednim glasom, rekao je Junker.

Najavio je da će s predstavnicima austrijske vlade u sljedećim tjednima razgovarati o donesenoj odluci.

Na pitanje bi li u ovom slučaju bilo dobro da se odluka donese i suprotno volji pojedinih država, kao što su Austrija ili Mađarska, koje odbijaju sporazum o migraciji, Junker je rekao da to “ne bi bila dobra slika, ali bi bilo efikasnije nego aktualno stanje”, prenosi Fena.

jabuka.tv