Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina odlučili su produžiti restriktivne korona-mjera za stanovništvo do početka siječnja. To je potvrdila sama Angela Merkel nakon petosatnog savjetovanja putem video-konferencije s pokrajinskim šefovima vlada. „U načelu sve ostaje kao i do sada”, rekla je Merkel.

Idući sastanak u tom formatu, na kojem bi se trebalo razgovarati o budućim koracima planiran je za 4. siječnja. Djelomično zatvaranje koje e na snazi od početka studenog, protekli tjedan je bilo produženi do 20. prosinca.

Cilj ovih mjera je, kao i do sada, smanjenje broja novih infekcija na manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana, naglasila je kancelarka i dodala kako u ovom trenutku imamo „vrlo veliki broj umrlih – svaki dan”.

Premijer Bavarske Markus Söder je rekao: „Ova situacija je neprihvatljiva”. Bilo je „nužno i ispravno da se lockdown produži do 10.1.”. On je nagovijestio mogućnost usvajanja još strožih mjera. Ovisno od tijeka pandemije moralo bi se razmisliti i da se u nekim sektorima „djeluje jasnije i dosljednije”, napomenuo je bavarski šef vlade.

U Njemačkoj su trenutno na snazi stroga ograničenja broja kontakta, zatvoreni su ugostiteljski objekti, sportske i kulturne institucije, a ograničenja vrijede i za putovanja.

Pripreme za cijepljenje

Njemačka vlada i savezne pokrajine se pripremaju za skori početak cijepljenja protiv koronavirusa. Izdavanje odobrenja za korištenje cjepiva u Europskoj uniji može se očekivati koncem prosinca, rekla je Merkel. Zbog toga je važno, dodaje ona, da pripreme dobro napreduju. Veliki napori se ulažu u svim pokrajinama da se uspostave regionalni centri za cijepljenje. Osim toga se čeka i na odredbe o redoslijedu cijepljenja koje izdaje Stalna komisija za cijepljenje u Njemačkoj. Merkel je naglasila da će na temelju tih preporuka Ministarstvo zdravstva izdavati operativne odredbe.

Institut Robert Koch je priopćio da je u posljednja 24 sata u Njemačkoj 487 osoba umrlo od posljedica zaraze koronavirusom. To je najveći broj umrlih u jednom danu od početka pandemije. Pored toga se svaki dan razmjerno veliki broj ljudi i dalje inficira virusom. Posljednjih dana je doduše zabilježen blagi pad broja novih infekcija, ali efekt koji se očekivao uvođenjem „lockdown-lighta” još nije postignut.

Kritika oporbe

Šef Kluba zastupnika Ljevice u Bundestagu Dietmar Bartsch kritizirao je način usvajanja odluka o produženju „lockdown-lighta”: „Odluke koje u tolikoj mjeri ograničavaju temeljna prava građana ne mogu se priopćavati autoritarno nakon jedne video-konferencije”, kazao je. To što kancelarka i pokrajinski premijeri produžavaju lockdown bez demokratske debate šteti suzbijanju pandemije, smatra političar Ljevice.

„Kancelarka mora s odlukom koju je donijela s premijerima doći u Bundestag, da se tamo o tome diskutira i onda donese konačna odluka“, zahtijeva Bartsch.

Oporbene stranke u Bundestagu već tjednima kritiziraju postupke kancelarke i pokrajinskih premijera u korona-krizi i zahtijevaju više sudjelovanja parlamenata u donošenju odluka o mjerama za suzbijanje pandemije.

ss/dw/dpa/afp