Noć knjige je manifestacija koja je pokrenuta 2012. godine u Hrvatskoj kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga.

Već 2014. godine manifestacija se proširila i na Sloveniju i Crnu Goru, a 2016. godine prvi put je održana i u Bosni i Hercegovini.

Gimnazija Marka Marulića u Tomislavgradu također se uključila u obilježavanje ove manifestacije drugu godinu zaredom.

Budući da je ovogodišnja tema bila „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“  učenici su čitali ulomke iz knjige „Tko se boji lika još“ suvremene hrvatske spisateljice Julijane Matanović i tako probudili sjećanja na ženske likove hrvatske književnosti. Dio o stripu pripao je nezaobilaznom Alanu Fordu.

U „Noć knjige“ učenike je uvela maturantica Zrinka Jurič, a za glazbeni dio bio je zadužen sjajni Ante Smiljanić koji je na gitari odsvirao i otpjevao Dobrišu Cesarića i Arsena Dedića.

Sve su to budnim okom pratile  profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Ivana Dilber i voditeljica knjižnice Lucijana Gudelj na čiju inicijativu se i tomislavgradska gimnazija uključila u obilježavanje ove manifestacije.

Lucijana nam je potvrdila da učenici posuđuju knjige i izvan onih zadanih popisom lektire. Posebno joj je drago što knjižni fond postaje sve bogatiji zahvaljujući darovanim knjigama profesora, učenika i roditelja. Kazala nam je i to da učenici slobodne trenutke rado provode u knjižnici koja je unazad nekoliko godina preuređena.

Zahvaljujući likovno nadarenima učenicima primijetili smo da su preuređeni i zidovi hodnika u likove Tina Ujevića, Miroslava Krleže i Marije Jurić Zagorke, a doznali smo i to da će biti još književnika koji će dobiti svoje mjesto u tomislavgradskoj gimnaziji.

Opušteno i neslužbeno druženje uz sokove i grickalice, razgovor o književnim likovima, knjigama i stripovima, i na kraju krajeva zadovoljni učenički smijeh jasan su pokazatelj da je ova večer ispunila svoju svrhu.

Čestitamo!

Jelena Perković/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.