Stožer civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke na izvanrednoj sjednici je donio Zapovijed o ograničenju kretanja u vremenu od 20:30 do 5 sati, čija primjena počinje sutra, 18. ožujka, i na snazi ostaje do 31. ožujka.

Zabranjena su okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim natjecanjima. Nošenje maski u zatvorenim prostorima je obavezno, priopćeno je iz Stožera CZ ŽZH.

Sjednica je održana dan ranije nego je prethodno najavljeno na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Zavoda za javno zdravstvo, a zbog eksponencijalnog porasta i rekordnog broja novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije koronavirusa.

Stožer je obaviješten o 125 novooboljelih osoba u posljednja 24 sata i ukupno 435 aktivno oboljelih osoba od koronavirusa što predstavlja eksponencijalni rast koji ugrožava zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete.

Stožer je stoga donio gore navedene mjere. Cilj donošenja mjera je zaustaviti nagli porast oboljelih osoba i sačuvati zdravlje stanovika i zdravstvene kapacitete, a efekti ovih mjera i eventualno produženje će biti razmatrani u narednom razdoblju, priopćeno je.

vecernji.ba