Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem u Tomislavgradu, podignutim u čast i kao trajno sjećanje na sve poginule i umrle pripadnike Brigade kralja Tomislava i sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, danas je, u sklopu manifestacije Dani sv. Nikole Tavelića  počelo obilježavanje Dana općine Tomislavgrad.

Na spomen obilježje vijenac su položili i upalili svijeće zajedničko izaslanstvo općine Tomislavgrad, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i grada Pleternice iz Republike Hrvatske,  izaslanstvo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH, udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici Vlade Hercegbosanske županije, predstavnici MUP-a Hercegbosanske županije, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije, izaslanstvo grada Solina i izaslanstvo općine Kupres.

Potom je u zgradi Skupštine Hercegbosanske županije održana svečana sjednica Općinskog vijeća Tomislavgrad kojoj su nazočili brojni gosti i uzvanici, a među njima i Lidija Bradara, izaslanica hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Nives Tiganj, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, Jadranka Modrić iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru, predstavnici Vlade Hercegbosanske županije, gradonačelnici općina Pleternice, Solina, Knina, kao i načelnici općina Kupres, Posušje i Ljubuški, te ostali gosti iz Hrvatske i BiH.

Na Svečanoj sjednici, uz predsjednika Općinskog vijeća Tomislavgrad, Luku Krstanovića, nazočnima su se obratili i načelnik općine, Ivan Vukadin koji je govorio, o realiziranim i planiranim projektima u općini. Uz prigodnu čestitku povodom Dana općine Tomislavgrad, nazočnim su se obratili načelnik općine Ljubuški, Nevenko Barbarić kao predstavnik gradova i općina Federacije BiH, Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice u ime gradova iz R Hrvatske, te Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na kraju Svečane sjednice dodijeljena su općinska javna priznanja zaslužnim pojedincima.

Medaljon općine Tomislavgrad uručen je arheologu amateru Vinku Ljubasu, pronalazaču fosilnih ostataka praslona u ovoj općini te posthumno zamjeniku ministra unutarnjih poslova Vlade FBiH Jozi Leutaru i  doktoru medicine Peri Periću.

Dan je općine Tomislavgrad. Obilježava se u spomen na 8. srpnja  1924. godine kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike.

Vlada HBŽ-a/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.