Policija napad na Markovu trgu klasificira kao višestruki pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma. Ravnatelj policije i državni odvjetnik na konferenciji su govorili o novim detaljima napada.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i županijski državni odvjetnik Jurica Ilić na konferenciji za medije u 16 sati objavili su nove informacije vezane uz napad na Markovom trgu kojeg je počinio 22-godišnji Danijel Bezuk.

Na početku konferencije za medije prikazali su snimku napada na kojoj se vidi 22-godišnji napadač kako dotrčava pred zgradu Vlade s puškom i otvara paljbu. U tom trenutku je ispred Vlade bio policajac ali i dostavljač koji je jedva izbjegao rafal.

– Više timova je uključeno u prikupljanje obavijesti koje se mogu dovesti u vezu s ovim događajem i svim osobama koje su također na bilo koji način povezane s mladićem koji je počinio ovaj čin. Također želim iskazati sućut obitelji stradalog mladića jer sve što je do sada prikupljeno ukazuje na to koliko je pitanje radikalizacije utjecalo na različita ponašanja – rekao je Milina.

Dodao je da ovo kazneno djelo ima elemente terorističkog modaliteta te da nastavljaju s opsežnim mjerama i radnjama kako bi se rasvijetlio cijeli slučaj.

– Povezano s ovim događajem i danas smo jednu osobu priveli na području Sisačko – moslavačke policijske uprave, koju također možemo dovesti u vezu s događajem, dakle s elementima terorizma na Trgu svetog Marka i ta osoba je trenutno predana pritvorskom nadzorniku PU Sisačko-moslavačke – kazao je ravnatelj policije.

Od samog incidenta do danas policija je imala 83 slučaja dragovoljne predaje oružja i eksploziva.

– U tih pet dana je predano 12 automatskih pušaka, 4 poluautomatske puške, 10 pušaka, 16 pištolja, 2 revolvera, 53 ručne bombe, 24 mine tromblona i velika količina različitog streljiva, skoro kilogram eksploziva, a također na našim stranicama možete vidjeti svaki dan rezultate – rekao je Milina i dodao da su u Karlovcu samo kod jedne osobe pronašli dvije puške i 4 kilograma TNT eksploziva što pokazuje da je problem držanja oružja i ugroze građana prisutan.

Oružje su nalazili i tijekom istraživanja prijava različitih prijetnji smrću.

– ŽDO u Zagrebu je nakon izvršenog očevida zaprimilo rezultate do sada poduzetih izvida. Kao što je poznato, počinitelj je odmah nakon djela počinio samoubojstvo. Međutim, prema rezultatima dosadašnjih izvida, postoje elementi terorističkog načina izvođenja ovog djela zbog čega će ŽDO i policija nastaviti poduzimati mjere u odnosu na druge osobe koje se mogu dovesti u vezu s ovim djelom – rekao je županijski državni odvjetnik Jurica Ilić.

Ravnatelj policije osvrnuo se i na razinu sigurnosti Trga svetog Marka. Tvrdi da sustav koji je do tada bio je funkcionalan što se vidi iz uspješnog odbijanja ovog napada i zaštite okolnih civila.

– Napadač je ispucao veliku količinu streljiva i nakon što je vidio reakciju policajaca, vratio se i zamijenio šaržer i ponovno pucao – pojašnjava Milina.

Objasnio je i da će provesti krim istraživanje nad svakom osobom koja se doveze u vezu s ovim terorističkim činom te se osvrnuo i na uhićenje 63 – godišnjaka koji je u više navrata rekao da je Danijel Bezuk zapravo htio ubiti premijera i da je to trebao prepustiti njemu i svom ocu. Milina je pozvao sve u društvu da učine sve što mogu kako se ovako nešto ne bi ponovilo.

– Mogu reći da je imao dugo vatreno oružje i kratko vatreno oružje, ostalo vam još ne mogu reći  – komentirao je oružje kojim je počinjen napad, prenosi 24sata.hr.