Navršila su se dva desetljeća od stradanja zamjenika federalnog ministra unutarnjih  poslova Joze Leutara.

Tim povodom, a u znak sjećanja na lik i djelo Leutara,  izvršeno je postrojavanje policijske jedinice Federalne uprave policije i polaganje vijenca na spomen obilježje koje se nalazi na mjestu stradanja u ulici Alipašina u Sarajevu.

I ove godine svečanost  je održana u 7:45 sati, u vrijeme stradanja tadašnjeg zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Joze Leutara.

Prije 20 godina, 16. ožujka 1999. godine, Jozo Leutar, zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH, krenuo je na posao službenim vozilom u kojem je s njim bio službeni vozač. U blizini tadašnje zgrade Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država automobil je eksplodirao. Leutar je životno ugrožen prevezen u bolnicu Koševo. Nakon 12 dana izgubio je bitku za život te preminuo u Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo 28. ožujka.

Tko je bio počinitelj ovoga ubojstva? Prema čijem je nalogu djelovao? Koji su motivi postavljanja bombe pod službeni automobil zamjenika ministra? Prošlo je 20 godina, a ni na jedno od spomenutih pitanja još nije odgovoreno.

Ivica Leutar, sin pokojnog Joze Leutara, kazao je da borba ni nakon 20 godina nije prestala.

– Borimo se svih 20 godina, međutim, svi oni koji bi nam trebali pomoći su nula bodova, kako Tužilaštvo tako i policija i politika. Problem je što djelo nije okvalificirano kako treba. Svi ljudi koji su radili krivo dobili su unapređenje. Svake godine imamo težu borbu, jer oni drže ključne pozicije. Nemamo izbora, ne smijemo se predati, ali bit će teško pronaći počinitelja – kazao je Leutar.

Hasan Jusović, sarajevski taksista, bio je jedan od očevidaca ovog tragičnog događaja, i svake godine dolazi na obilježavanje jer, kako kaže, vrlo emotivno doživljava ovaj dan.

– Svake godine sam ovdje i uvijek mi bude teško. Bio sam svjedok svega što se dogodilo. Odvezao sam Jozu Leutara u bolnicu na Koševu – kazao je Jusović.

Anadolija/Avaz/Tomislavcity

Foto: Avaz.ba