Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je u današnjem obraćanju kazao da su u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirana 573 uzorka od kojih je 14 bilo pozitivno na Covid-19. Po njegovim riječima, do današnjeg dana u FBiH je testirano više od 15.000 osoba, točnije 15.058 osoba, a potvrđenih uzoraka je kod 840 osoba. ”Spolna distribucija govori da još uvijek imamo Covid-19 češće pozitivan kod žena – 454 uzorka ili 54 posto, dok je kod muškaraca to 46 posto”, kazao je Pehar.

Govoreći o stanju u županijama, naveo je da je i dalje najveći broj pozitivnih uzoraka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji- 241, zatim Zeničko-dobojskoj 142, i Sarajevo 113, Zapadnohercegovačkoj 83, Tuzlanskoj 81, Unsko-sanskoj ima 79 pozitivnih uzoraka, u Hercegbosanskoj županiji je 41, Srednjobosanskoj 37 , Bosanskopodrinjskoj 20 i u Posavskoj tri.

Pehar je naveo da je hospitalizirano 49 pacijenata koji su pozitivni na Covid-19, od kojih je pet težih, odnosno pet se nalazi na respiratoru. ”Sa današnjim danom imamo evidetirano oporavljenih ukupno 278 pacijenata na prostoru Federacije BiH, dok su u posljednja 24 sata 22 pacijenta ozdravila od ove bolesti. U zadnjih nekoliko dana nismo imali novih smrtnih slučajeva, tako da još uvijek taj broj iznosi 32 smrtna ishoda”, naveo je Pehar. Napomenuo je da je više od dvije trećine smrtnih slučajeva u dobnoj skupini starijih od 65 godina.

”Danas su me kolege u Federalnom zavodu za javno zdravstvo podsjetile da je točno prije tri mjeseca ekipa epidemiologa iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo bila na graničnom prijelazu u Doljanima, gdje smo propratili autobus kineskih turista koji je u tom periodu, kada je bila proslava kineske nove godine, došao u turistički posjet Bosni i Hercegovini. Dan poslije smo stavili pod zdravstveni nadzor kamp kineskih radnika kompanije koja obavlja poslove na izgradnji autoputa u Hercegovini”, kazao je Pehar.

Zahvalio je svima koji su u posljednja tri mjeseca vrlo predano radili na način na koji je to osmišljeno kriznim planom. ”Taj rad je urodio plodom da danas imamo prihvatljivu epidemiološku situaciju”, naveo je Pehar.

fena.ba