Pravilnikom o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, koji je donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske a koje je potpisao ministar Oleg Butković, 3.5.2021. zabranjen je promet teretnim motornim vozilima na određenim pravcima gdje je promet do sada bio dopušten.

Bitno je naglasiti da je ovim pravilnikom Hrvatska zabranila tranzit kamiona prema pet graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom. Radi se o prijelazima: Strmica – Strmica, Osoje – Vinjani Gornji, Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac te Brčko – Gunja. 

Protiv ove odluke prosvjedovala je Vanjskotrgovinska komora BiH, podsjećajući da su dvije države 2013.-te godine utvrdile javne ceste i potpisale Ugovor o graničnim prijelazima, kojeg je Hrvatska, prema mišljenju Vanjskotrgovinske komore BiH, ovim putem prekršila.

– Na ovaj način, onemogućeno je korištenje navedenih graničnih prijelaza za tranzit roba iz BiH kroz Hrvatsku s nizom negativnih posljedica na gospodarstvo značajnog dijela BiH, što ne samo da je u suprotnosti s navedenim Ugovorom, nego je i u suprotnosti s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH s jedne strane i Europske unije i njenih država članica, s druge strane – Protokol 3. o kopnenom prijevozu.

U svezi s iznesenim, molimo za žurno reagiranje i djelovanje, kako bi se otklonili propusti u propisu Hrvatske i isti uskladili sa važećim Ugovorom o graničnim prijelazima i odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Download (PDF, Unknown)

Tomislavcity