Od 488 milijuna maraka koje je Vlada Federacije BiH osigurala za primjenu “korona zakona” utrošeno je samo 90 milijuna. Ostatak bi, kako tvrde ekonomisti, novim rebalansom trebao biti vraćen u proračun

Dok se špekulira gdje će preostali novac biti utrošen, privredni subjekti još saniraju štete.
Samo 18 posto sredstava koja su planirana za sanaciju ekonomskih posljedica u Federaciji BiH utrošeno je za subvencioniranje poreza i doprinosa privrednim subjektima.

Za ostatak sredstava namjena se još ne zna.

Na brojne upite prema Vladi Federacije BiH i ministarstvima o namjeni utroška preostalih više od 390 milijuna, nema odgovora. U međuvremnu, nastale štete, koje su prema svemu sudeći nemjerljive, još se saniraju. Obećane subvencije još nisu isplaćene privrednicima koji su imali i 100-postotne gubitke. Slučaj je to i kod vlasnice vrtića, Dženane Bundić.

-Još uvijek nam nisu isplatili doprinose na plaće i zdravstveno osiguranje. Neke moje zaposlenice su išle da ovjere knjižice jer nije uplaćeno ni za travanj ni svibanj ni lipanj. Nije ispunjeno to što je obećano. Ostali su nam dužni lipanj. Sumnjam da će biti do kraja godine.

Ejub Kučuk iz “Glasa malih biznisa” da će ispalta subvencija još dugo trajati. – Troškovi firmi su i mnogo veći nego što su subvencije i plaće. Mnoge su pred kolapsom, kaže Kučuk.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže da da li je uvjet za dobijanje kredita Međunarodnog monetarnog fonda bila pomoć privredi ili popunjavanje proračunskih rupa.
– Međunarodni monetarni fond kroz aranžman brzog financiranja nije odredio neku posebnu namjenu. Dakle, ovo nisu namjenska kreditna sredstva kao inače aranžmani ovog fonda i vlada će ovo moći koristiti za održavanje proračunske potrošnje, dakle tekuće potrošnje, kaže ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Fedraciju BiH, kako tvrdi Čavalić, tek čeka teška jesen. Od listopada se, kako procjenjuje, može očekivati prava ekonomska kriza. Nepohodno će biti donijeti i “korona 2 zakon” ili neko drugo rješenje.

abcportal.info