Velikim Predbajramskim koncertom održanim protekle srijede u Gradskoj sportskoj dvorani, Mreža mladih “Salih Safvet Bašić” Medžlisa IZ-e Tomislavgrad obilježila je dolazak jednog od dva najveća blagdana muslimana – Kurban-bajram.
Koncertu se odazvao veliki broj Duvnjaka, kako onih koji žive u Duvnu, tako i onih pristiglih iz dijaspore. Među njjima bili su Bošnjaci iz Travnika, Bugojna, Livna, Mostara i drugih bh. gradova, navode na FB stranici Mreže mladih.

Koncert je otpočeo odlomkom Časnog Kur’ana, te ilahijama i kasidama koje je proučio Ibrahim Bilčević, nakon čega su uslijedila obraćanja Luke Krstanovića, predsjednika Općinskog vijeća Općine Tomislavgrad i Amer ef. Juge, glavnog imama Medžlisa IZ-e Tomislavgrad.

„Ovo je jedan događaj koji će uvijek podržavati Općina Tomislavgrad, kako koordinacijski, tako i organizacijski. Drago mi je da vas vidim u ovako velikom broju i drago mi je da ste došli podržati ovakve i slične programe. Svima vama, vjernicima islamske vjeroispovijesti, želim sretan blagdan, te da ga provedete u miru, zdravlju i veselju u krugu svojih obitelji“ – kazao je predsjednik Krstanović.

Mnogi pojedinci, udruge i firme su sponzorstvom podržali održavanje Predbajramskog koncerta, a glavni pokrovitelj bio je Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Tomislavgrad.

U ime Medžlisa IZ-e Tomislavgrad nazočnima se obratio Amer ef. Jugo, glavni imam navedenog medžlisa.

„Vi ste, dragi Duvnjaci, svojim dolaskom dali poseban značaj ovom skupu. Ovo je skup koji će biti posebno zapisan i duboko uklesan u ljudska srca i umove. Pokazali ste svojim razmišljanjem i ponašanjem da nas ovdje u Tomislavgradu, iako nas je malo, ipak ima dosta! Ovo je večeras naše veselje, jer ovdje ima poznanika i prijatelja sa tri ili četiri kontinenta koji se nisu vidjeli godinama, a evo ovaj Predbajramski koncert im je to pružio. Večeras se nadahnite ilahijama i kasidama – pjesmama koje su održale duhovnost i kulturu našeg vjerskog identiteta. Mi ih baštinimo i baštinit ćemo ih stoljećima, akoBogda. Ovo vam je bajramska čestitka od Medžlisa IZ-e Tomislavgrad i Mreže mladih, zato neka vam je: Bajram šerif mubarek olsun“ – poručio je Amer ef. Jugo.

Izvedbama ilahija i kasida poseban pečat Predbajramskom koncertu dao je Armin Muzaferija. Publika je mogla istinski uživati u onome što im je ovaj mladi interpretator ilahija, kasida i sevdalinki.

„Posebna je emocija i čast pjevati na ovakvim mjestima gdje su naši Bošnjaci kao stijene ove hercegovačke čvrsti, a to su pokazali večeras i velikim odzivom na koncert. Za mene posebnu čast i čar imaju nastupi u povratničkim džematima i medžlisima, gdje se ujedno divimo ljudima koji tu žive vjeru i održavaju bošnjaštvo gdje to nije nekad baš jednostavno. Drago mi je da je bilo prepuno i prelijepo na ovom koncertu“ – rekao je Armin Muzaferija.

U ime  Mreže mladih „Salih Safvet Bašić“, o dojmovina nakon Predbajramskog koncerta, govorio je Ramiz ef. Memić, voditelj navedene mreže.

„Mreža mladih egzistira nešto više od godinu dana. Predbajramski koncert je jedan od najvećih projekata koje je Mreža mladih uradila do sada. Ovaj koncert je historijski događaj za Bošnjake Tomislavgrada. Jer, jedan ovakav koncert po prvi put je održan u Tomislavgradu, i to u njegovom samom centru. Ovaj projekat ćemo zadržati kao dio naših aktivnosti i budućih godina, posebno u ljetnom vremenu, kada se okuplja naša duvanjska dijaspora, te im u tom periodu želimo ponuditi dobre i korisne sadržaje.“

Mreža mladih „Salih Safvet Bašić“ nastavlja svoje aktivnosti i u narednom periodu, a posebno od rujna kada će otpočeti i s nekim novim sadržajima koji će upotpuniti život Bošnjaka u Tomislavgradu, navod na FB stranici Mreža mladih “Salih Safvet Bašić”.