cof

U povodu proslave Dana općine, u Tomislavgradu je danas u gradskoj kinodvorani održana svečana sjednica Općinskoga vijeća Tomislavgrad.

Sjednici su uz predstavnike općinske, županijske i federalne vlasti te vjerskoga, kulturnoga i gospodarskoga života nazočili i predstavnici braniteljskih udruga te gosti iz susjednih općina iz BiH i RH. Među njima bili su general Željko Glasnović – izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Tomislav Vrdoljak konzul RH u Livnu i ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Među ostalima, sjednici su nazočili i predstavnici općina: Posušja, Kupresa, Jajca, Ljubuškog, Gruda, Čitluka, Šestanovca, Sinja, Knina, Klisa, Vrlike, Imotskoga, Đakova, Omiša i Novske koja je imala najbrojnije izaslanstvo, predvođeno načelnikom Marinom Piletićem i s kojom je tomislavgradska općina dana potpisala Povelju prijateljstva.

U svome obraćanju predsjednik OV-a Tomislavgrad Luka Krstanović kazao je da će daljnji projekti općine Tomislavgrad biti usmjereni kroz projekte poticanje zapošljavanja, komunlane infrastukture i zaštite okoliša.

– Današnja nazočnost gostiju nije samo protokolarna, već je jasna namjera da nam treba pružiti konkretnu podršku. Potrebna nam je i suradnja i s drugim zajednicama u BiH  i RH jer se pokazalo da se zajedničkim projektima lakše dolazi do sredstava iz fondova EU-a.

Načelnik Ivan Vukadin u prigodnom obraćanju podsjetio je na tri projekta ostvarena u zadnjih godinu dana, a to su otvaranje školske športske dvorane u Brišniku, otvaranje novih prostorija Radija Tomislavgrad i međunarodnu suradnja koja je iznjedrila izgradnjom Trga gange i hajdučke družine.

– Ti projekti ukazuju da nam je stalo da duvanjske obitelji i njihova djeca imaju što bolje uvjete života, da nam je stalo do istine te da se nikada nismo niti ćemo odreći svoje tradicije, identiteta i povijesti, kazao je načelnik Vukadin.

Izrazio je zahvalnost hrvatskim braniteljima za ostvarenu slobodu, Duvnjacima koji pokazuje da ljubav prema čovjeku nikada nije upitna, biračima koji su izabrali i ovu vlast, te dragome Bogu koji nam je dao prekrasnu prirodu i marljive ljude. Sve je pozvao da ne zaborave borbu svojih predaka. Između ostaloga, kazao je da se za slobodu i demokraciju bori ne samo u ratu, te da Hrvati, a posebno Duvnjaci sa svojim sumještanima Bošnjacima pokazuju da im je „stalo do slobode i da znaju kreirati svoj životu u najboljem duhu“.

Prigodnim riječima nazočnima se, između ostalih, obratio i gradonačelnik Novske Marin Piletić, najavivši produbljenje obiteljskih i prijateljskih veza između Tomislavgrada i Novske, a koje su itekako žive. Produbljenje tih veza osobito očekuje nakon današnjega potpisivanja Povelje prijateljstva dvaju gradova.

– Pozdravljam vas iz najzapadnijega slavonskog grada koji je u nedavnim desetljećima dijelio i vašu povijest. I mi smo se borili za slobodu, opstojnost, svetinje i sveto tlo hrvatske. U tome su veliki doprinos dali Prisojani, potomci i sinovi ovoga kraja sudjelujuću u redovima RH, kazao je Miletić.

Izaslanik predsjednice RH general Željko Glasnović prenio je pozdrave i čestitke u ime hrvatske predsjednice. U svome kratkome govoru pohvalio je općinskoga načelnika za protekli rad.

– Kad bi svi načelnici takvi bili, drugačija bi bila Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Bitka traje i dalje, na tri razine: političkoj, kulturnoj i iznad svega duhovnoj. Nitko neće zaboraviti tko je bio izdajnik i tko je drpio lovu. Ne slušajte sociopate, bolješevičče sotoniste, samo treba raditi, kazao je general Glasnović.

Na koncu svečane sjednice medaljon općine Tomislavgrad dodjeljen je vijećniku Ibrahimu Kapetanoviću za izniman doprinos na kulturnome i vjerskome, a posebnom humanitarnome djelovanju ne samo općine Tomislavgrad već i šire pružajući pomoć svakome čovjeku u potrbi, bez obzira na bilo kakvu pripadnost.

cof

– Zadovoljstvo i čast mi je što sam se našao među dobitinicima priznanja naše općine. Nisam ništa uradio što bilo tko drugi ne bi trebao uraditi svakodnevno. Moja vjera mi nalaže da se natječem u činjenju dobra. Obvezuje me da tako nastavim i dalje. Zahvaljujem mojoj obitelji na potpori, predlagačima i svim dobrim ljudima na suradnji, jer bez njih sam ne bih mogao ništa uraditi. Nastojat ću i dalje doprinositi slozi među ljudima i pomoći onima kojima je pomoć potrebna, kazao je Ibrahim Kapetanović nakon primanja općinskoga javnog priznanja.

 

Tomislavcity