Povodom obilježavanja 28. obljetnice utemeljenja HVO-a SARAJEVO (29. 5. 1992. – 29. 5. 2020.), predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a Sarajevo, Njegova ekscelencija g. Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, te izaslanstva Koordinacije braniteljskih udruga Općine Novo Sarajevo, 1. Slavne Viteške brigade Sarajevo, Hrvatskog narodnog vijeća BiH i Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ danas su na groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu, položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO-a Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“, kao i sve žrtve rata u BiH (1992. – 1995.). Prigodne stihove pročitala je pjesnikinja Ivana Krstanović. Pokrovitelji su bili Ministarstvo za braniteljska pitanja Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo.

„Glavne karakteristike HVO Sarajevo su multinacionalna struktura te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, suradnje i solidarnosti različitih naroda. Za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 109 bojovnika HVO-a Sarajevo različite nacionalne pripadnosti, a više od 260 ih je ranjeno“, kazao je prof. dr. sc. Marinko Pejić, predsjednik U. O. O. U. D. B. HVO Sarajevo.

„HVO Sarajevo sa sjedištem na Čengić Vili bio je legalni, državotvorni, sarajevski HVO, u okviru Oružanih snaga BiH. Utemeljen je 29.5. 1992. godine, na inicijativu Hrvatskog gospodarskog društva BiH (HGD BiH). Drago nam je što će HVO Sarajevo sa sjedištem na Čengić Vili, jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva, uskoro dobiti svoje spomen obilježje u našem divnom gradu Sarajevu. Neka je vječna slava i hvala svim poginulim, preminulim i nestalim braniteljima Sarajeva i države BiH“, kazao je ing. Zvonimir Jan, jedan od inicijatora osnivanja HVO Sarajevo.

U.O.O.U.D.B. HVO SARAJEVO