Tužitelj državnog tužiteljstva podigao je optužnicu protiv Kenana Nikontovića (1984.) iz Zenice, dojučerašnjeg službenika Granične poicije BiH.

Optuženi se tereti da je dana 13. srpnja prošle godine na MGP Brod, radeći kao ovlaštena službena osoba Granične policije BiH, raspoređen na radno mjesto policajac za graničnu kontrolu u Jedinici GP BiH Brod, obavljajući poslove granične kontrole na ulazu u BiH, u cilju stjecanja nezakonite koristi, zahtjevao i primio dar, da u okviru svojih ovlasti, izvrši radnju koju je bio dužan izvršiti.

U optužnici se navodi da je optuženi navedenog dana, prilikom kontrole putnih isprava od putnika/supružnika iz Nizozemske, zahtijevao i primio dar kako bi im dozvolio prelazak državne ganice, iako je, nakon obavljenih graničnih provjera, bio svjestan da isti ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak na teritorij Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

hercegovina.info